Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Гергов: Оскверняването на Альоша е престъпление
Анализи Мнения

Гергов: Оскверняването на Альоша е престъпление

Георги Гергов
Георги Гергов

Позиция на почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов

Паметникът Альоша се извисява над Пловдив като символ на борбата  и победата  над фашизма. Символ,  който  трябва да ни обединява и да напомня на поколенията за саможертвата на загиналите. За съжаление сме свидетели на поредния грозен акт срещу паметника Альоша,  срещу историята, която не може и не трябва да се зачерква. Паметникът на  войника от камък, стоящ на хълма и пазещ спомена за всички безименни руски герои, загинали в Европа, отново осъмна осквернен. Тези антихуманни действие имат една цел – да ни напомнят, че злото е живо, че омразата съществува не заради причините, а просто заради самата себе си.

2020 е годината, в която честваме 75-годишнината от победата над фашизма. Нашият  Альоша  трябва и ще бъде защитен от екстремистките актове на крайната русофобия. Проявите на вандалщина, които остават безнаказани, не са добър атестат за нашето общество. Поредното посегателство спрямо паметника, който е част от културно-историческото наследство на града ни, е неприемливо, а оскверняването му е престъпление,  позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух. Животът ни няма да стане по-смислен и по-добър с поругаването на паметници, символизиращи победата на  антифашистката кауза. Символът на победата над фашизма и края на Втората световна война е нашият израз на памет, почит и преклонение пред историческата правда.

Почитта към паметта  на загиналите и жертвите на Втората световна война и извоювали победата над нацистка Германия е акт на признателност. Осъждаме  всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие.  Нека не поставяме  нови разделителни линии!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...