Quantcast
Новини Пловдив » Свят » 251 пътници от Ухан, сред тях и българките, кацнаха във Франция
Свят

251 пътници от Ухан, сред тях и българките, кацнаха във Франция

Самолет, който репатрира 251 французи и други европейци от китайския град Ухан, кацна на военно летище в Истр, Южна Франция, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от Ройтерс и БТА.

Над 60-те французи от полета ще бъдат карантинирани в курорт в Кари льо Руе в Южна Франция или в център за обучение на пожарникари близо до Екс ан Прованс, Югоизточна Франция.

Външният министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че самолетът превозва граждани на 30 страни. Всички чуждестранни граждани ще отпътуват от Франция към родните си страни, добави той.

Как ще се приберат българките

Двамата български граждани, които заявиха, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия коронавирус, са пристигнали във Франция с френски самолет в рамките на общоевропейска операция, съобщи МВнР.

От министерството допълват информацията на Ройтерс с точен час на приземяване на самолета в Истр – 15:32 ч. българско време, и броят пътници в него – 251 от десетки националности.

Веднага след пристигането във Франция е създадена организация българските граждани да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от медицински екип от Военно-медицинската академия. Те ще останат във ВМА под карантина.

Очаква се военно-транспортният самолет „Спартан“ да излети, с двамата български граждани на борда за България, около 17:00 ч. българско време.

МВнР, чрез посолствата ни в Пекин и в Париж, както и генералното консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай.

Общоевропейската операция по улесняване на гражданите на съответните държави, включително и на българските, да напуснат Ухан бе организирана от френските власти в сътрудничество с властите на Китай, се казва в съобщението.

Както стана известно от по-ранни съобщения от Ухан към България са потеглили две български студентки. Трети български гражданин не е пожелал да напусне града, а четвърти, който е с двойно гражданство, е предпочел да замине за Германия.

Как ще се процедира с всеки дошъл у нас от Китай

Всеки китайски гражданин или гражданин на друга държава, който е бил на територията на Китай или в рискови страни с разпространен коронавирус, ще бъде подложен на щателна медицинска проверка и наблюдение още със стъпването си на наша територия. Това каза вчера, 1 февруари, след среща при премиера Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев.

На проверка и съответните мерки подлежат и българите, пребивавали в опасните региони.

Всички те ще преминават през термокамери/на летищата – София, Варна и Бургас/ и ако се установи, че пътникът има температура или друго неразположение, незабавно ще бъде насочен към ВМА-София или определените болници във Варна и Бургас.

Тези, които не показват симптоми, ще бъдат под домашна карантина (14 дни) като състоянието им, както и това на семействата им, ще се следи от личните лекари.

Осигурени са необходимите предпазни материали – престилки, ръкавици, маски, шапки за здравните органи и „Гранична полиция“. Осигурени са и необходимите маркери за установяване наличието на новия вирус, увери Кирил Ананиев.

Убедени сме, че на входа на нашата страна ще се положат всички необходими мерки, за да не се допусне човек-носител на вируса да влезе в страната, декларира той.

Засега е обявено ниво за риск четвърта степен – предупреждение към българските граждани на територията на страната и извън нея да не пътуват до Китай. Възможно е идната седмица да бъде обявена пета степен на риск, която включва забрана за пътуване до Китай.

Китайското посолство: Взехме мощни мерки срещу вируса, не изпадайте в паника

Стоян пристигна от Ухан: Разказ от първо лице за бягството от коронавируса

Двете българки са евакуирани от Китай, „Спартан“ ги чака във Франция

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...