Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Гафове на прокуратурата прекратиха делото за катастрофата с 2 жертви край Марица
Пловдив Съд и Прокуратура

Гафове на прокуратурата прекратиха делото за катастрофата с 2 жертви край Марица

Бащата и синът Дебелакови в съдебната зала.
Бащата и синът Дебелакови в съдебната зала.

Ваня ДРАГАНОВА

Гафове на прокуратурата станаха причина делото за катастрофата с 2 жертви край Марица на 29 септември м. г. да бъде прекратено и обвинителният акт да бъде върнат за преработка от съдия Станислава Бозева от Пловдивския окръжен съд.

Подсъдими по него са 19-годишният Огнян Дебелаков, който няма книжка, но вечерта на тази дата се качил на колата пиян и заедно с трима свои познати потеглили за още алкохол. Огнян карал със 150 км/час и блъснал колата на кръстовището на бул. „Източен“ и „Марица-север“. И четиримата излетели от колата, двама от тях загинали, като тялото на единия беше намерено в Марица часове по-късно. Шофьорът и третият пътник се отърваха с травми. С обвинение е и бащата на Огнян – Митко Дебелаков, който му дал ключовете на автомоила „Опел Корса“, макар да знаел, че синът му няма книжка.

Основно в обвинението към Митко Дебелаков съдия Бозева откри процесуални нарушения, ограничаващи правото му на защита. На първо място в обвинителиня акт не е описано точно кога бащата е дал ключовете на сина си и с каква цел. Това е важно, защото двамата харесали колата в автоборсата, в която работел бащата, решили да я купят и е възможно ключовете да са били дадени на Огнян Дебалаков, за да откара автомобила до дома им „Столипиново“. Митко Дебелаков е обвинен и в съучастие със сина си, но Огнян Дебелаков няма обвинение в съучастие. В обвинителния акт има и техническа грешка с посочването на името „Васко Дебелаков“, като не е ясно кого се има предвид.

„Ще внеса протест“, категоричен беше прокурорът по делото Георги Пенев.

Преди да се стигне до това развитие на нещата, бащата и синът заявиха желание делото да се гледа по съкратената съдебна процедура – с признаването на всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Това им гарантира редукция на присъдите с една трета, защото престъпленията, в които са обвинени, са неумишлени.

„Част от процесуалните пропуски биха могли да бъдат отстранени и в съдебно заседание, други са неотстраними и в досъдебното производство. Цитираното от съда объркано име в обвинителния акт касае очевидна техническа грешка и би могла да бъде отстранена в съдебно заседание“, коментира адвокатът на Огнян Дебелаков Васил Костадинов.

Защитничката на Митко Дебелаков  Бояна Пачева смята, че правата на клиента й не са нарушени.  „През цялото досъдебно  производство той  имаше защитник, получил е своевременно обвинителния акт и той му е разяснен. Грамотен е и има упълномощен защитник, връщането на делото губи смисъл от процесуална гледна точка“, заяви тя за ПловдивПрес. Според нея с внасянето на нов обвинителен акт ситуацията за Митко Дебелаков няма да се промени.

Съдебният състав, който върна обвинителния акт на прокуратурата.

Още новини по темата

Старт на делото срещу пияния без книжка, който уби двама край Марица

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...