Новини Пловдив » Важно » Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Съперничеството между Борисов и Радев ескалира, кампанията започна
Важно Интервю Мнения Политика

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Съперничеството между Борисов и Радев ескалира, кампанията започна

  • Предизборната кампания започна, ситуацията е буреносна
  • С този рейтинг Румен Радев може да играе и за втори мандат, и за алтернатива на управлението
  • Борисов се страхува от общественото мнение и понякога се представя като жертва
  • Съдбата на правителството зависи от това дали ще докара вода на Перник
  • Важно е какво ще кажат американците на тема корупция, тогава може да се разрази сериозна буря
  • Президентският ход може да даде нов импулс на протести
  • Българите продължават да търсят промяната, но искат да е стабилна, а не революционна

С политолога Първан Симеонов – директор на „Галъп интернешънъл“ разговаряме  за хода на президента Румен Радев да снеме доверието си от правителството, ще има ли политическа буря, от какво зависи оцеляването на кабинета „Борисов 3“, ще има ли масови протести в България и ще се появят ли нови играчи на политическата сцена.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

– Президентът Радев сне доверието си от кабинета „Борисов 3“. Как коментирате този ход на държавния глава?

– Това е заявление, че Румен Радев е алтернативата на това управление. Иначе не е нещо изненадващо. Политическото съперничество между президент и правителство ескалира.

– Да, словесните престрелки между Радев и Борисов започнаха още от самото начало на мандата на президента.

– Той затова беше избран президентът Радев като протест срещу статуквото. А заедно с президентските избори имаше и референдум, който също беше протест срещу статуквото. В общи линии това е и обществената поръчка спрямо Радев и от няколко години е на протестната вълна.

– Защо точно сега се случва това оттегляне на доверието. Кое преля чашата?

– Ясно е защо се случва – има политическо напрежение. Целият месец януари е кълбо от нерви – водната криза, проблемите с боклуците, акциите на прокуратурата, включително и това, което изнесе за президента. И разбира се, Радев оценява факта, че правителството е в много тежка ситуация. Достатъчно е да се погледне какво пишат в социалните мрежи един редови бесепар, редови десебар и редови фен на Слави Трифонов. Те звучат синхронно. И в политическия шахмат, ако си човек, който иска да се позиционира срещу кабинета и се мъчиш да говориш на всички опозиционни езици – ето изгоден случай.

– Веднага премиерът Борисов каза, че не президентът е избирал правителството, за да сваля от него доверието си. Основателна ли е реакцията му?

– Това е умела реплика, защото все пак България е парламентарна република и парламентарното мнозинство, което сме избрали с гласовете си, дава доверие на една власт. Но в случая става дума за политическо говорене. Едно от най-добрите определения за този тип отношения даде наскоро главният прокурор Иван Гешев. Той каза „Нашата работа е да намираме доказателства, да поддържаме обвинителната теза и да ги изправяме пред съда, от тях е нормално да се очаква да се защитават по всякакъв начин“. Така че нормално е Борисов да реагира по този начин. Той реагира инстинктивно и с емоцията на измамен човек. И това е неговият инстинкт да създава симпатия в обществото, симпатията на жертва. Много хора си мислят, че Борисов е влиятелен, защото е силен. Напротив, влиятелен е, защото понякога много се страхува от общественото мнение и се представя за жертва.

– Какво ще последва оттук нататък? Ще има ли политическа буря?

– Вече я има. Искрено се надявам да има снежна буря, за да се напълни язовира, защото политическите бури не пълнят язовирите. Съдбата на правителството зависи от това дали ще успее да докара вода на Перник. Всичко друго е маловажно. Ако не успеят да докарат вода за 45 дни, от които 15 вече минаха, всичко губи значение. Второ, важно е какво ще кажат американците на тема корупция и кой ще е българинът, който ще получи забрана за влизане в САЩ заради корупция. Американският посланик Херо Мустафа направи много солиден анонс. Вероятно се чака някой високопоставен политик. Тогава вече може да има сериозна буря. Засега виждаме следващ стадий на пререканията между президент и правителство. И още нещо, правителството и без друго е в перфектна политическа буря. Прави непредизвикани грешки, например, комуникационната грешка с валутния борд. Това издава, че правителството не е в свои води. ГЕРБ правят подобни грешки когато или са в паника, или сериозно подценяват ситуацията. Обикновено става въпрос за подценяване. Миналата година решиха да опрощават дълговете на Мюфтийството или когато решиха да махат преференциалното гласуване. Тогава подцениха народа и самият Борисов реагира. Сега може би заради подценяване допуснаха водната криза в Перник. А от паника допускат грешката с валутния борд. Т.е. ситуацията е буреносна. Вече и предизборната кампания започна. Догодина има парламентарни и президентски избори.

– С обръщението си към народа вчера Румен Радев направи ли някаква заявка за нов президент мандат или за политически проект?

– Характерното за президента е, че винаги държи да остави многоточие накрая. Той винаги атакува, никога не се отбранява. И второто, което прави, е да остави отворена вратата навсякъде. Гледа да се чудим. Засега му се получава, защото и опонентите му се чудят. Нямам отговор на въпроса дали ще се бори за втори мандат или иска да прави партия. В момента най-важният ресурс е рейтингът. Един президент няма много други ресурси, освен общественото доверие. Реално погледнато, ситуацията при него е такава, че с този рейтинг Радев може да играе и за втори мандат и за алтернатива. Тук идват и проблемите – през 2013 година Росен Плевнелиев направи сходно изказване и тогава загуби част от рейтинга. Сега, вероятно Радев го е калкулирал това и си е дал сметка, че няма какво повече да загуби. Той привържениците на ГЕРБ вече ги е загубил. Втората опция е, да не остане институционално изолиран, но Борисов вече заяви, че вече нямат допирни точки. Третата опасност за президента Радев – в най-новата история на страната виждаме, че тези битки президент-правителство са с променлив успех. Но вероятно като военен той е преценил всички тези рискове и си дава сметка, че скоро влиза във финална година от мандата си и в предизборна година. Вероятно малко е изтеглил напред във времето старта на кампанията. Което не означава, че всичко ще е безпроблемно. Заради изпреварващите действия на прокуратурата ще има един сюжет, по който винаги ще трябва да се обяснява. И тук има рискове, защото по-трудно ще влиза в ролята на нравствения коректив.

– Преди 6 години Плевнелиев свали кредита си на доверие от кабинета „Орешарски“, но чак година след това правителството подаде оставка. От какво зависи сега оцеляването на кабинета „Борисов 3“?

– Особено при тази ситуация не вярвам Борисов да даде на Радев да прави служебно правителство. Освен това вече сме в кампания – дали Борисов ще даде сега оставка и ще направи избори към края на пролетния сезон, или ще изчака лятото и след това ще има предизборна кампания, няма значение. То вече кампанията започна. Оттук нататък какво значи предсрочни избори? Ситуацията ми изглежда по-скоро стабилна, но нека изчакаме какво ще кажат американците.

– Масови протести в България могат ли да се случат? Защото при всеки опит за някакво недоволство, Борисов дава заден.

– Все пак има хора, които казват „Искаме да си ходиш“. Въпросът е колко такива хора ще се съберат. Сега президентското слово ще даде нов импулс на масовите протести. Друг е въпросът, че на тези протести ще се опитат да се качат някакви маргинални групи, БСП ще помогне скришно. Ще видим – може и нещо да стане. Но сега има нова ситуация в страната- икономическата ситуация е малко по-добра от преди и хората са малко по-предпазливи. Не скачат толкова много. Погледнете Перник – това е мерилото. Колко се опитваха да бунят Перник – и БСП, и Демократична България – не става. Хората искат водопровод, не революция. Масови протести, но не е чак такъв зарядът. Това е знак, че вече политиката не е игра с толкова голям залог. Друго е любопитно да се наблюдава – поведението на Патриотите. Те са в тежка ситуация в момента. Имат всички шансове да влязат в следващ парламент и съзнават добре, че ако станат боксова круша в лошите моменти на Борисов – той се оттърсва през партньорите в подобни моменти, или пък сянка в добрите моменти, ОП може в някакъв момент да се замислят какво правят в това управление и дали той не ги обезличава като Реформаторите. Защото идват нови кандидати за народната любов – нови движения, проекти. А инстинктът на Борисов винаги е бил – използвай сегашния партньор и готви следващ.

– Реално нов играч на политическата сцена, който да е алтернатива на Борисов, може ли да се появи?

– Българите продължават да търсят промяната, но искат да е стабилна, а не революционна, хората не припознават БСП като агенти на промяната. Но могат да припознат Радев, който излъчва и промяна, но и стабилност. Нещо подобно излъчва и Каракачанов, който събира рейтинг. Тепърва ще гледаме проектите на Мая Манолова, Слави Трифонов и на Цветан Цветанов, който чака своя реванш. Има търсене за ново и ще има кандидати да запълнят тази ниша.

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!