Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Депутатите приеха без дебати промените във Валутния закон
Бизнес България

Депутатите приеха без дебати промените във Валутния закон

Народното събрание прие без дебати на второ четене промените във Валутния закон, с които се изменя и Законът за БНБ. „За“ промените гласуваха 91 народни представители, 36 бяха „против“, нямаше въздържали се. Измененията са свързани с изискванията за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната.

Именно предложените текстове от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова разбуниха духовете предишната седмица, тъй като породиха опасения, че с тях ще се бъде възможно курсът на лева към еврото да бъде променен и ще падне Валутният борд.

Управляващите в отговор настояха, че без такава поправка в законодателството ни няма как да продължим пътя си към еврозоната, тъй като има такова изискване.

Последваха спешни совалки на финансовия министър Владислав Горанов в парламента с всички парламентарни групи, за да бъде обсъдено влизането ни в еврозоната. И за да се тушира напрежението бе прието експресно решение – Народното събрание даде мандат на властите да отстояват досегашния ни фиксиран курс на еврото към лева – 1,95583.

В документа е записано още, че ако този курс не бъде спазен, се отказваме от влизане в еврозоната.

„С Валутния закон синхронизирахме законодателството ни с европейкото, което е предпоставка за финализиране на преговорите за ERM II“,  каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова след гласуването.

Председателят на Бюджетна комисия кометира решението на парламента от миналата седмица България да не участва в ERM2 при различен централен курс от 1.95583 лв. за 1 евро.

„С решението на Народното събрание дадохме още една гаранция, за да успокоим всички, че друг курс освен този няма да има. Това решение на Народното събрание има силата на Закон и няма как да бъде заобиколено от който и да било друг“, каза Стоянова.

Попитана дали решението на парламента противоречи с предложението й във Валутния закон, което бе прието днес, председателят на Бюджетна комисия обясни: „Това, което днес приехме е пълна синхронизация на българското законодателство с европейското, което е едно абсолютно изискване и предпоставка за финализиране на преговорите. С допълнителното решение на Народното събрание ние казваме, че такъв разговор може да се води, но тези, които водят този разговори имат ясен и категоричен мандат от Народното събрание какво трябва да договорят и какво могат да подпишат“.

Менда Стоянова даде разяснение за времевия хоризонт на приемане на еврото. „Като първа стъпка да ни приемат в чакалнята. Нека се надяваме, че ще извървим тази първа стъпка“, коментира тя. Депутатът от ГЕРБ обясни, че минимумът според европейските директиви за престой на държава в ERM II е 2 години. „Оттам нататък решението за влизане в еврото е на самата държава“, допълни още Менда Стоянова, цитирана от „Фокус“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...