Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Йордан Василев пред Plovdiv-Press: БСП трябва да заложи на идеи, а не на този или онзи
Важно Интервю Мнения Политика

Йордан Василев пред Plovdiv-Press: БСП трябва да заложи на идеи, а не на този или онзи

Йордан ВАСИЛЕВ е общински съветник от БСП и председател на районната организация на партията в „Източен“. Член на БСП от 2001 година, а преди това е бил в младежката структура. Член е на Градския съвет на БСП в Пловдив и на Изпълнителното бюро. Роден през 1980 година в Пловдив. Завършил е „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет в Пловдив, както и Българското училище за политика „Димитър Паница“ – София. Занимава се с частен бизнес в сферата на компютърните технологии, женен с две деца.

 

Интервю на Спас КУЗОВ


– Г-н Василев, в БСП върви вътрешна изборна кампания. Какво ще ни споделите за хода и?

– Това е нормална част от партийния живот. БСП е жив организъм и на всеки четири години имаме възможността за равносметка в какво сме успели, в какво сме се провалили, какво не сме успели да направим и накъде ще продължим. За съжаление, част от нашите другари приемат това време като време за личен реванш, за възможност за лична реализация. Вместо да се обсъждат идеи, се обсъждат личности. А това неминуемо води до конфликти и вътрешно напрежение. Днес всеки един партиен член трябва да си даде сметка, че не избираме просто партийно ръководство, а избираме хора, които да защитават идеите ни пред обществото.

– Станишев каза: „Изгубихме спечелени избори след местния вот наесен“, като визираше и изгубените евроизбори. Вие как смятате?

– И е прав! И за евроизборите, и за местните, конкретно в Пловдив влязохме с вътрешно противопоставяне. Споровете кой на кое място да бъде в листите и въобще дали има място там, реално разделиха партията на две. Естествено няма как всички да са доволни, но ако каузата ни е БСП, то трябва да работим за самата БСП без оглед на личната си изгода. А тези скандали попречиха на избирателите да видят в нас алтернативата.

– Защо на парламентарни избори БСП постига добри резултати в Пловдив, а на местни – не?

– Конкретно за резултатите ни в Пловдив мога да кажа, че местните избори много се различават от националните такива по своята същина. Чувам мнения, че, въпреки двата мандата в повече, спрямо 2015 г., то не сме достигнали гласовете от евровота. Да, вярно е, че целта ни бе поне 20 000 гласа под тепетата, но пренебрегнахме структурата на избирателите – част от пловдивчани са напуснали града и на тяхно място имаме приток от Хасково, Кърджали, Смолян. Тези хора не ни носят гласове на местен вот.
Пренебрегнахме и риска от преференциалния вот –да се гласува само с преференция, без да е отбелязана партията. Това е видно от големия брой недействителни бюлетини, в които със сигурност имаме гласове за поне още един, ако не и два мандата.
В горещата фаза се оказа, че част от нашите членове работиха за друг кандидат, а не за Николай Радев, но при отчитането на резултатите критикуваха най-гръмогласно.

– Вие сте сред номинираните за председател на БСП в Пловдив. Ще се включите ли в битката?

– За мен даден пост никога не е бил самоцел. Благодаря на хората, които са ме номинирали до момента. Нормално е, когато се изкачваш в годините стъпало по стъпало в партийната йерархия, когато си придобил опита и познаваш структурата на организацията, да погледнеш към нивото над поста, който заемаш. Не съм от хората, които се отказват под някаква принуда. Не се отказвам и ако има шанс да загубя, но съм готов да отстъпя назад, ако преценя, че така партията ни ще върви напред.

– Кой от досегашните номинирани бихте посочили като най-достоен опонент?

-В интерес на истината не следя кои са другите номинирани, тъй като вниманието ми е насочено изцяло в провеждането на събранията и районната конференция в „Източен“. Всеки един партиен член е свободен да предложи свой фаворит за поста, както на градския, така и на националния председател.
За мен, достоен кандидат би бил всеки, излязъл от „бебешката” възраст в политиката. Всеки, който би обсъждал идеи, а не опоненти. Всеки, който е готов да се интересува от проблемите на хората и да работи за тяхното решение, независимо колко дребни са тези проблеми. Всеки, който може да обединява, а не да разделя! Който се ползва с доверието на членовете ни.

– Как трябва да изглежда БСП след градската конференция?

-БСП е силна тогава, когато предлага идеи, а не само личности, този или онзи. След градската конференция, прекия избор за Председател на НС на БСП и Конгреса, партията трябва да излезе обединена. Персоналната цел трябва да отстъпи пред общата партийна идея.

– Какъв национален лидер трябва да ръководи БСП?

– Дали за градски, или за национален лидер, необходимите качества са едни и същи. Човек, който може да бъде водач, да разбира времето, да изразява и отстоява потребностите на хората. Иначе казано – да умее да води, но и да може да служи!

– Предстои приемането на Бюджет 2020 на Пловдив. Какво е Вашето мнение като общински съветник и ще го подкрепите ли?

– За съжаление, това ще бъде един добър чисто счетоводен бюджет. В проекта не видях политики, не видях решение за проблемите в транспорта, чистата околна среда и грижата за хората. Но видях заложени немалко средства за поредно ново проектиране на ключови инфраструктурни проекти, като Модър – Царевец (100 000 лв.), видях заложени средства за изграждане на поредните светофарни уредби (140 000 лв.), които най- вероятно няма да заработят, но дори и да заработят, ще утежнят трафика допълнително. Видях над 2 000 000 лв. за основен ремонт на подлеза на пощата, ремонтиран предходния мандат. Видях и много други подобни примери.
А основният приоритет на този Бюджет – Образованието, разчита единствено на делегираните държавни средства.
Няма как аз и моите колеги от групата на БСП да подкрепим такъв бюджет!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...