Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Йордан Василев пред Plovdiv-Press: БСП трябва да заложи на идеи, а не на този или онзи
Важно Интервю Мнения Политика

Йордан Василев пред Plovdiv-Press: БСП трябва да заложи на идеи, а не на този или онзи

Йордан ВАСИЛЕВ е общински съветник от БСП и председател на районната организация на партията в „Източен“. Член на БСП от 2001 година, а преди това е бил в младежката структура. Член е на Градския съвет на БСП в Пловдив и на Изпълнителното бюро. Роден през 1980 година в Пловдив. Завършил е „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет в Пловдив, както и Българското училище за политика „Димитър Паница“ – София. Занимава се с частен бизнес в сферата на компютърните технологии, женен с две деца.

 

Интервю на Спас КУЗОВ


– Г-н Василев, в БСП върви вътрешна изборна кампания. Какво ще ни споделите за хода и?

– Това е нормална част от партийния живот. БСП е жив организъм и на всеки четири години имаме възможността за равносметка в какво сме успели, в какво сме се провалили, какво не сме успели да направим и накъде ще продължим. За съжаление, част от нашите другари приемат това време като време за личен реванш, за възможност за лична реализация. Вместо да се обсъждат идеи, се обсъждат личности. А това неминуемо води до конфликти и вътрешно напрежение. Днес всеки един партиен член трябва да си даде сметка, че не избираме просто партийно ръководство, а избираме хора, които да защитават идеите ни пред обществото.

– Станишев каза: „Изгубихме спечелени избори след местния вот наесен“, като визираше и изгубените евроизбори. Вие как смятате?

– И е прав! И за евроизборите, и за местните, конкретно в Пловдив влязохме с вътрешно противопоставяне. Споровете кой на кое място да бъде в листите и въобще дали има място там, реално разделиха партията на две. Естествено няма как всички да са доволни, но ако каузата ни е БСП, то трябва да работим за самата БСП без оглед на личната си изгода. А тези скандали попречиха на избирателите да видят в нас алтернативата.

– Защо на парламентарни избори БСП постига добри резултати в Пловдив, а на местни – не?

– Конкретно за резултатите ни в Пловдив мога да кажа, че местните избори много се различават от националните такива по своята същина. Чувам мнения, че, въпреки двата мандата в повече, спрямо 2015 г., то не сме достигнали гласовете от евровота. Да, вярно е, че целта ни бе поне 20 000 гласа под тепетата, но пренебрегнахме структурата на избирателите – част от пловдивчани са напуснали града и на тяхно място имаме приток от Хасково, Кърджали, Смолян. Тези хора не ни носят гласове на местен вот.
Пренебрегнахме и риска от преференциалния вот –да се гласува само с преференция, без да е отбелязана партията. Това е видно от големия брой недействителни бюлетини, в които със сигурност имаме гласове за поне още един, ако не и два мандата.
В горещата фаза се оказа, че част от нашите членове работиха за друг кандидат, а не за Николай Радев, но при отчитането на резултатите критикуваха най-гръмогласно.

– Вие сте сред номинираните за председател на БСП в Пловдив. Ще се включите ли в битката?

– За мен даден пост никога не е бил самоцел. Благодаря на хората, които са ме номинирали до момента. Нормално е, когато се изкачваш в годините стъпало по стъпало в партийната йерархия, когато си придобил опита и познаваш структурата на организацията, да погледнеш към нивото над поста, който заемаш. Не съм от хората, които се отказват под някаква принуда. Не се отказвам и ако има шанс да загубя, но съм готов да отстъпя назад, ако преценя, че така партията ни ще върви напред.

– Кой от досегашните номинирани бихте посочили като най-достоен опонент?

-В интерес на истината не следя кои са другите номинирани, тъй като вниманието ми е насочено изцяло в провеждането на събранията и районната конференция в „Източен“. Всеки един партиен член е свободен да предложи свой фаворит за поста, както на градския, така и на националния председател.
За мен, достоен кандидат би бил всеки, излязъл от „бебешката” възраст в политиката. Всеки, който би обсъждал идеи, а не опоненти. Всеки, който е готов да се интересува от проблемите на хората и да работи за тяхното решение, независимо колко дребни са тези проблеми. Всеки, който може да обединява, а не да разделя! Който се ползва с доверието на членовете ни.

– Как трябва да изглежда БСП след градската конференция?

-БСП е силна тогава, когато предлага идеи, а не само личности, този или онзи. След градската конференция, прекия избор за Председател на НС на БСП и Конгреса, партията трябва да излезе обединена. Персоналната цел трябва да отстъпи пред общата партийна идея.

– Какъв национален лидер трябва да ръководи БСП?

– Дали за градски, или за национален лидер, необходимите качества са едни и същи. Човек, който може да бъде водач, да разбира времето, да изразява и отстоява потребностите на хората. Иначе казано – да умее да води, но и да може да служи!

– Предстои приемането на Бюджет 2020 на Пловдив. Какво е Вашето мнение като общински съветник и ще го подкрепите ли?

– За съжаление, това ще бъде един добър чисто счетоводен бюджет. В проекта не видях политики, не видях решение за проблемите в транспорта, чистата околна среда и грижата за хората. Но видях заложени немалко средства за поредно ново проектиране на ключови инфраструктурни проекти, като Модър – Царевец (100 000 лв.), видях заложени средства за изграждане на поредните светофарни уредби (140 000 лв.), които най- вероятно няма да заработят, но дори и да заработят, ще утежнят трафика допълнително. Видях над 2 000 000 лв. за основен ремонт на подлеза на пощата, ремонтиран предходния мандат. Видях и много други подобни примери.
А основният приоритет на този Бюджет – Образованието, разчита единствено на делегираните държавни средства.
Няма как аз и моите колеги от групата на БСП да подкрепим такъв бюджет!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...