Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Политика » Румен Петков: Плащаме най-скъпо за газ заради Борисов! САЩ удари тъпо по някакво си съдийче
България Важно Енергетика Политика

Румен Петков: Плащаме най-скъпо за газ заради Борисов! САЩ удари тъпо по някакво си съдийче

Стефан ПОЛЯРСКИ, plovdiv-press.bg

Лидерът на АБВ Румен Петков и градският лидер на партията в Пловдив – Георги Илчев, днес дадоха брифинг под тепетата, на който засегнаха темите за газовата политика на България, инстутуционалната война между президентството и кабинета, първите 100 дни на Здравко Димитров като кмет, както и забраната на САЩ съдия Андон Миталов и семейството му да влизат на територията на Щатите.

„Енергийната сигурност е стратегически въпрос за България. В газаовия сектор сме пълен провал. Именно ние плащаме най-скъп газ, доставян от Газпром. Дори в сравнение със страни като Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Румъния и Словакия. А знаете какви са отношеният на Русия с тези страни, дори в исторически план – те са лоши, а с някои държави даже военни. И въпреки това – не те, а ние сме тези, които плащаме най-скъпо за газа, който ни доставят. Всяка страна имаше шанс индивидуално да се договори за цена, а ние се провалихме. Булгаргаз се провали. Ако някой обвинява Газпром, би било нелепо и вулгарно. Щом Борисов търпи това ръководство на Булгаргаз – значи изпълняват негови поръчки. В края на миналата година със зоологически апломб се обяви, че за пръв път у нас са внесени рекордни количества газ чрез диверсификация. Но никой не посмя да коментира цените и доставчиците. Никой не попита дали Цветелина Бориславово участва в доставките. Нека някой отрече за нейно участие и аз да съм наблизо, за да видите какво ще стане…“, закани се Петков. И продължи:

„България плаща 22 евро на мегават. Борисов осигури възможност някой да забогатее, а данъкоплатците плащаме. Останалите страни плащат поне двойно по-евтино на Газпром. Имам основание да считам, че Булгаргаз нарочно иска да втълпи, че цената се формира политически, а не икономически. Което е лъжа. Защото Полша и Украйна тогава щяха да плащат най-скъпо. Борисов лишава стотици хиляди български семейства от газ. Много хора бедстват енергийно. От АБВ твърдим, че преговорният процес с Газпром бе блокиран от Булгаргаз. Не искаме да сме на опашката на Европа, но шефа на Булгаргаз – Николай Павлов явно точно това иска“, завърши тази тема лидерът на АБВ.

На въпрос от репортера на ПловдивПрес за институционалната престрелка между Радев и Борисов Румен Петков бе категоричен:

„Институционалната война, която  се разпали е лоша за стабилността на държавата. Винаги сблъсъкът между институциите се плаща от гражданите. Ескалирането на напрежението и агресията води до страдание за обществото. Дори инвеститорите ще избягат. Голямата политика не се прави така. Казвам го като човек, който най-силно е критикувал кабинета. Но така в случая не се прави. Това е стъпка, след която се отваря врата, която вече може да се затвори с много усилия и с по-малко его и от двете страни“.

„Относно санкциите на САЩ там към някакво районно съдийче да не влиза в Щатите – това е тъпо. Треторазреден съдия е този, даже не го познавам, а фамилията му дори не мога да я изговоря. Очакванията бяха други. Това ли е борбата на САЩ с корупцията у нас? Това е обидно за България.“, каза Петков за забраната на САЩ съдия Андон Миталов и преките му роднини да влизат на територията на Щатите.

За първите 100 дни на Здравко Димитров като кмет на Пловдив Румен Петков бе лаконичен: „Разочарование. Най-важният проблем за Пловдив – транспортният, не се разрешава никак. Ние от АБВ твърдим,ч е трябва да се започне от  въвеждане отново на тролейбусния транспорт“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Мисирките трябва да пляскат с крилца и настрани от Бойко Борисов

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...