Новини от Пловдив » Бизнес » Муравей Радев: Ако сега българите обърнат левове в евро, ще загубят два пъти
Бизнес България Важно

Муравей Радев: Ако сега българите обърнат левове в евро, ще загубят два пъти

Муравей Радев
Муравей Радев

Валутният борд е непробиваем. Българите да не обръщат левовете си в евро. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Муравей Радев.

Вчера без дебати и пленарни спорове депутатите приеха на второ четене валутния закон. Според него – с влизането на страната ни в така наречената „чакалня за еврозоната“ валутният курс на еврото към лева няма вече да е фиксиран със закон.

„Вчера, тази поправка в парламента мина без дебати. Дори в БСП, която гласува против тази поправка, не се намери един депутат да обясни защо са против. Първо валутният борд е непробиваем. С фиксиран курс ще се влезе в чакалнята, ще се престои в чакалнята. Такова писмо се получи от ЕЦБ. Няма по глупаво нещо и грешно българинът да си сменя левовете в евра. Ще загуби два пъти. Първият, когато смени левовете в евро и после като в бакалията върне еврото в левове. Нашият лев е не по-слаб от еврото“, обясни Муравей Радев.

Според финансиста  в чакалнята всяка валута престоява, за да докаже своята стабилност. „Там валутата седи две години и плава, но не с повече от 15% , ако прескочи тези 15 процента, тогава курсът може да се промени. Но нашата валута се отклонява с 0%. Това решение може да се вземе само с пълен консенсус, от който България е част. Парламентът може да каже „не““, допълни Радев.

По думите на бившия финансов министър България е парламентарна република и каквото иска парламентът, това ще реши. „Затова внимавайте кого ще избирате утре за парламент. Затова не избирайте хора, които могат да провалят валутата така, както преди много години, когато бе избран Жан Виденов“, предупреди той.

Муравей Радев е на мнение, че смяната на левовете в евро няма да разклати стабилността на икономиката. Той се обяви за освобождаване на курса на лева. „Има много индикатори, ако днес ги приложим, ще видим нещо много интересно. Наслаганата представа на българина във времето е, че левът е надценен. Ако го пуснем свободно, другите валута да определят курса му, ще се окаже, че левът е подценен. Тогава не два лева ще се заменят за едно евро, а ще стане 1.7-1.8 за евро. Българите ще спечелят, ако курсът бъде свободен. Опасението е друго – не е важно с колко ще влезем и ще престоим, важно е с колко ще излезем“, обясни Радев.

Бившият финансов министър коментира и страховете, че ЕЦБ или другите държави-членки на еврозоната могат да окажат натиск върху нас да си обезценим лева. „Това са напразни страхове. Никой няма да ни поиска да си обезценим лева. ЕЦБ и другите държави не са ни врагове те не искат да разбутат нашата стабилност. Не те трябва да поискат, ние трябва да поискаме в този момент да махнем този курс и да вържем лева към еврото в друго съотношение – 1.7-1.8 към едно евро. Ако това се случи, българските спестявания ще се увеличат. Лева сега е по-стабилен от еврото. Стойността му е подценена“, каза Радев.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...