Quantcast
Новини Пловдив » България » Спомен за великия Боян Петров, който днес трябваше да навърши 47 години
България Важно Посоки

Спомен за великия Боян Петров, който днес трябваше да навърши 47 години

На 7 февруари тази година Боян Петров щеше да навърши 47 години. На тази дата многобройните му приятели щяха да се съберат, за да му поднесат своите искрени поздравления. Навярно щяха да го поздравят и като първи българин, събрал колекцията на 14-те надоблачни гиганта и завоювал най-престижната за алпинистите колекция – „Хималайската корона”.

Щяха… Но, съдбата бе решила друго. Остави го само на 45 години, а най-ниският и по мнението на мнозина специалисти, един от най-леките осемхилядници спря устрема му към висините. „Джуджето”, както обикновено алпинистите наричат Шиша Пангма, показа характер. Разгневи се и цели 12 дни снежни виелици, и ураганни ветрове не позволи на спасителните отряди да тръгнат към него, когато той толкова много се нуждаеше от тяхната помощ.

Боян не се завърна от 11-я си осемхилядник. Дали нещастието го е сполетяло преди или след изкачването на върха остана неизяснено. Това обаче не е толкова важно. Важното е, че един от водещият ни алпинист ни напусна в разцвета на силите си. Боян обаче остави дълбока следа след себе си и записа името си завинаги в летописа на българския алпинизъм и то най-вече в сферата на височинния алпинизъм. Започвайки на 30 август 2000 г. с първенеца на Турция вр. Арарат, Боян осъществи изкачвания на още шест петхилядника – Арарат, Демавенд, Елбрус, Килиманджаро, Кения и Маргарита. Стъпи и на 3 шестхилядника – Аконкагуа, Денали и Кан Тенгри. Изкачи се и на трите памирски седемхилядника – Комунизъм /днес Исмаил Самани/, Ленин /Авицена/ и Корженевска.

Набрал опит в 2009 г. Боян се прехвърли далеч на изток като изкачи първия си осемхилядник Хидън пик, на който заедно с още трима алпинисти осъществяват първо българско изкачване. После се заредиха: Кангчендзьонга – първо българско, Броуд пик, К2 – първо българско, Манаслу – първо българско, Анапурна, Макалу, Нанга Парбат, Гашербрум 2, и Дхаулагири или общо 25 върха над петте хиляди метра.Тези му успехи го изпратиха в три поредни години в състава на 10-те най-добри спортисти на годината – 2014, 2015 и 2016-та. И това, което е много важно и на 10-те си осемхилядника Боян се изкачи, без да ползва живителната сила на кислородните апарати. Не прибегна и до каквато и да е помощ от страна на шерпите, както и да ползва опънатите от тях парапети. Осъществи първия за българите хеттрик, като през 2014 г. в границите на 100 дни осъществи изкачвания на три осемхилядника – Кангчендзьонга /22 май/, Броуд пик /23 юли/ и К2 /31 юли/. По най-категоричен начин, с българския флаг, документира присъствието си на най-високата точка на 10-те си върха. Или казано по-ясно бе там откъдето всяка следваща крачка бе само нодолу.

Боян не бе само алпинист, но и уважаван научен работник. В краткия си жизнен път той слезе в подземието на над 450 пещери и пропасти. Обогати колекцията на Националния Природо-научен музей с над 25 високопланински вида – животни и птици, някои от които наречени на неговото име. В планината той бе не само спортист, но и учен и изследовател. Прояви високата си гражданска позиция по много важни екологични и обществено-политически проблеми, с което заслужи и две номинации за надпреварата „Мъж на годината” – 2014 и 2016-та, а през 2017 г. печели и първото място.

Боян завърши висшето си образование в СУ „Климент Охридски”, но премина и през аудиториите на Аграрния университет в Пловдив. Не прекъсна нито за миг връзката си с Перущица, където е и неговият корен. Отиде си твърде млад, но ни остави и една прекрасна книга, „Първите седем”,в която не само разказа за осъществените от него изкачвания, но даде и редица ценни напътствия към тези, които ще поемат по неговия път.

На 3 май 2018 г. България и българският алпинизъм загубиха един голям алпинист и което е още по-важно един достоен Човек.

Доц. Сандю Бешев

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...