Quantcast
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Защо Майк Помпео скочи да бори корупцията у нас
Важно Мнения Политика Съботен цикъл

Съботен цикъл: Защо Майк Помпео скочи да бори корупцията у нас

Колаж: ПловдивПрес
Колаж: ПловдивПрес

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл


Все си мисля, че житейски най-правдоподобните коментари на актуалните политически събития могат да се намерят във фейсбук. Където и умни хора си разменят мненията, без чак толкова да се притесняват, че това може да се отрази негативно на социалния им статус. Казано по нашенски, да си лягат децата им гладни. Случвало се даже и професионални коментатори да мислят едно, когато пишат служебно и друго, когато пишат, за да си общуват с приятели.

„Не че нещо, ама идеята, че някой отвън ще дойде и ще напердаши лошите, си е изначало идиотска.“ Това написа в мрежата един мой познат по повод персоналната загриженост на Майк Помпео за нас българите, ощетени от вилнеещата пак у нас корупця.

„Идиотска, обаче така работи исторически“. Това пък му отговори в мрежата негова позната.

„Високата порта, Кремъл, ЕС, Белия дом… Утре къде ще отправим взор се чудя. Великата китайска стена?“ Това попита моят познат.

Ако не се лъжа, в прословутото слово пред Атлантическия клуб на посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа се съдържаше и изречението: „Независимите медии са задължително условие за развитието на силна демокрация“. Но за анализ и на това послание не ни остана време. Бяхме изцяло обзети от догадки – на кого от големите ни държавници и политици САЩ ще забранят чрез Майк Помпео да внася корупция на тяхна територия.

Мисля, че още по-трудно ни беше и ще ни бъде да намерим и намираме аргументите, с които да убедим и убеждаваме, да докажем и доказваме на публиката, че по този начин САЩ само борят корупцията у нас. Вместо нас?

Теза идиотска, обаче така работи исторически. Цитирам по памет цитирания по-горе диалог във фейсбук. Никой не си признава, че е на страната на идиотите, но ако обстоятелствата са по-силни от желанието ни да изглеждаме по-различни, просто се налага. Нека да погледнем истината в очите.

Президентът ни официално свали доверието си от правителството ни. Това според Конституцията и законите ни нищо не значело. Такава е реакцията на правителството и проправителствените медии и коментатори. Изразявало озлоблението на държавния глава, подтиквано от завистта, неговата и на подкрепилата го партия. А тази завист се била пораждала от успехите на това правителство. Според самото това правителство!

Една част от обществото ни възприема и подкрепя това тълкувание. Аз съм на страната на тези, които мислят, че аргументите, с които държавният ни глава обосновава решението си да свали доверието си от правителството, вярно отразяват действителността у нас.

Но и не мисля, че той се е решил на този си акт, само за да изрази собственото си възмущение. И само, за да се хареса на тези, които споделят неговото мнение, като прави малкото, което позволяват пълномощията му, за да се подобрява живота у нас. Мисля, че има и още нещо.

И мисля още, че това е нещото, което накара премиерът ни, след като каза, че президентът ни си е изпуснал нервите, сам да изпусне своите нерви и да нарече журналистките, колко са вече мъжете в професията, мисирики. Според злобарите проправителственици, ги е нарекъл с истинските им имена. А и те, горките, са между наречените мисирки, но нали важното е шефът да е доволен..

Нали отдавна вече всички знаем и виждаме колко много на премиера ни г-н Борисов му се иска да го харесват и хвалят в ЕС и Белия дом. Не казвам, че това е лошо или пък добро. Просто е така.

Да, но президенът на същата тази държава, на която г-н Борисов е министър председател, официално снема доверието от неговия кабинет. Прави го в същото време, когато посланичката на САЩ у нас г-жа Мустафа в посланическите си изявления дебело намеква, че България има системен, тежък проблем с корупцията по високите етажи на властта.

Аргументите на нашия президент и американския посланик почти съвпадат, не само по време, но и по съдържание

Трудно е да се каже кой търси съюзник в тази политическа битка. Президентът ни г-н Радев поглежда към г-жа Мустафа или тя него? Или пък това съюзничество се е получило съвсем спонтанно?

Какъвто и да е отговорът на този въпрос, той едва ли ще внесе спокойствие в правителството. И премиерът, и министрите му добре знаят, че усилията на висшите правителствени кръгове в САЩ да се преборят с корупцията на високите етажи у нас, не са само безкористна услуга.

Наскоро сериозен коментатор цитира Марк Галеоти, известен британски историк и политолог, експерт по международната организирана престъпност и връзките й с руските спецслужби, който казва: „На Балканите корупцията е най-могъщият съюзник на Русия.“

Но нали ние и без г-н Галеоти си знаем, че манталитетът ни е сходен с този на руснаците. За нас, както и за тях, корупцията, която ни донася полза, без да е забелязана от закона, е по-скоро късмет, отколкото някакво престъпление. Нали всички така правят, а тези на най-високите позиции имат най-големите възможности.

Пак според сериозни коментатори политическата корупция, зависимостта на медиите и клиентелизмът в съдебната система в България, никога не са били тайна за Вишингтон. А сега не друг, а президентът на страната ни официално заявява, че в това отношение ситуацията в Бългаия се влошава, не се подобрява.

Всички знаем също какви са геостратегическите амбиции на САЩ на Балканите и в Черноморския регион. При всички случаи те са противоположни на тези на Русия. А Русия има своята бързо набъбваща пета колона в лицето на по традиция склонните на корупция балкански и български политици и управници.

Айде сега да познаем защо първият българин, който бе поразен от американския гръмовержец Помпео е точно съдията Андон Миталов, който пусна обвинения в шпионство председател на движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Москва, за да получи официално орден от самия Владимир Путин.

Според авторитетния български адвокат Людмил Рангелов и други сериозни юристи, няма абсолютно никакви доказателства, че корупцията е в основата на решението на съдия Андон Миталов пътуването на Малинов до Москва да бъде разрешено. И това решение не е в никакво нарушение на законите!

Жалко е, ако чрез Миталов две велики сили си уреждат отношенията, подчертава адвокат Рангелов. Жалко е, но нали отколе се знае, че политиката не е съвсем чиста работа, хеле (особено) пък геостратегическата.

Идиотско е, обаче така работи исторически нашата политика, казва умницата във фейсбук. И дали президентът ни целево е търсил подкрепата на тази наша отдавна прекрачила национаната ни гордост политическа традиция или случайно е попdднал в нея, е трудно да се каже.

Трудно е да се каже също дали съвпадението на тази негова офанзива с избухналата американска загриженост за нас ще доведе до някакво подобрение на дереджето ни. Или пак ще си останем само с аплодисментите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...