Quantcast
Новини Пловдив » България » НАП си търси над 28 000 лв. от Владо Арабаджиев, ще вземе 170
България Важно Съд и Прокуратура

НАП си търси над 28 000 лв. от Владо Арабаджиев, ще вземе 170

Владимир Арабаджиев

Ваня ДРАГАНОВА

НАП си търси от големия син на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Владимир, 28 459,66 лв. неплатени данъци върху доходите за 2014 г., но ще вземе едва 170,09 лв. Данъчните претендират и за лихви върху търсените налози от 11 381,56 лв., но сумата, която Арабаджиев ще трябва да плати, е 68,02 лв.Това следва от решение на Пловдивския административен съд от днес, което не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС.

Става дума за данъчна ревизия на Владимир Арабаджиев за периода януари 2014-а – декември 2017 г., назначена през септември 2018-а, след повдигането на първите обвинения срещу фамилията Арабаджиеви. Ревизията е приключила през април м. г. и е установила несъответствие  между разходите и приходите на Арабаджиев  за 2014 г. в размер на 284 596,59 лв. Данъчните класифицират тези пари като „доходи от други източници“ и си търсят неплатения данък от 10 на сто. Иначе за 2014-а Владимир Арабаджиев е декларирал, че е получил от управлението на няколко дружества 58 814,25 лв., данъците върху които са платени.

Той обжалва ревизионния акт и след изслушването на експертизите съдът драстично изменя размера на дължимата сума. Причината е, че констатираното несъответствие неправилно е определено като доход. „Несъответствието между разходите на лицето, независимо от това дали са касови, безкасови, какъв е характерът им и прочие, и доходите му, респ. оценимото в пари имущество, не се третира от разпоредбата на чл.35 т.6 Закона за данъка върху доходите на физическите лица. Изричното й изискване е, да се облагат доходи от източници, а посоченото от администрацията имуществено несъответствие не е източник на доход, нито самото то, в материалния закон се презюмира като доход, подлежащ на облагане. Това несъответствие не подлежи на облагане по общия ред, а само по реда на чл.122 и следващите от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс“, е записано в мотивите къв съдeбното решение.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...