Quantcast
Новини Пловдив » Свят » САЩ напускат Ирак, изтеглят войските си от 15 бази
Свят

САЩ напускат Ирак, изтеглят войските си от 15 бази

САЩ са започнали изненадващо да евакуират своите военни от Ирак, съобщи базираният в Дубай канал Ал Арабия.

Служители на Пентагона са стартирали операция по изтеглянето си от 15-те използваеми от тях военни бази по цялата територия на близкоизточната страна.

Новината за изтеглянето е потвърдена и пред Sky News от Али ал-Ганими, член на комисията по отбрана и сигурност на иракския парламент, пише bg-voice.com.

Както уточнява ал-Ганими, „САЩ започнаха да напускат Ирак, а американските сили започнаха фактически да се изтеглят от 15 военни бази“, разположени на територията на страната. Депутатът посочва още, че „американците са ограничили присъствието си до две големи бази“.

Той уточнява, че това е база близо до град Ербил в северната част на страната, както и въздушна база Айн ал Асад, разположена в провинция Анбар, на 180 км западно от Багдад.

Според ал-Ганими, САЩ искат да се укрепят в тези две бази, обаче „парламентът на страната и иракският народ настояват американските войски да бъдат изтеглени от всички бази“.

Към момента няма официални коментари от американска страна за изтеглянето на американските сили в Ирак.

На 5 януари, два дни след американски ракетни удари в района на летището в Багдад, при които бе убит иранският генерал Касем Солеймани, иракският парламент реши за извеждането на американските военнослужещи от страната.

Тогава, депутатите в парламента на Ирак приеха решение, изискващо от правителството да прекрати присъствието на чуждестранни войски в страната.

САЩ първоначално отказаха да се съобразят с решението на иракския парламент, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Ирак с „безпрецедентни санкции“ в отговор на възможните действия на Багдад за изтегляне на американските войски.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...