Новини Пловдив » Важно » ГЕРБ в Пловдив: Врагът в моето легло
Анализи Важно Мнения

ГЕРБ в Пловдив: Врагът в моето легло

Здравко Димитров и Евелин Парасков от СП се договарят по всеки важен въпрос.

Ваня ДРАГАНОВА

Герберите в Пловдив се оказаха в ситуацията „Врагът в моето легло“, след като председателят на  съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев заплаши, че няма да гласуват бюджета, предложен от кмета от ГЕРБ Здравко Димитров. Причината – кметът като вносител и всъщност от негово име зам.-кметът Илия Кирчев прие предложенията за корекции в бюджета на ВМРО, идеите на Съюз за Пловдив бяха одобрени и включени във финансовата рамка още преди внасянето й, но искането за повече пари за районните кметове – не. Районните кметове стояха изнервени сред публиката в залата и по лицата им се четеше въпросът те от партия ГЕРБ ли са, или не.

Отправената от Йордан Илиев заплаха е безпрецедентна – съветници от управляващото мнозинство да заплашат кмета, че няма да му приемат бюджета – най-важното решение на един Общински съвет, и то само 3 месеца след клетвата, не се е случвало досега. Но атаката успя – дадоха 15 минути почивка, герберите се събраха в една зала на местния парламент и след продължили двойно повече време разправии, излязоха напрегнати, но постигнали партийно примирие. Районните кметове получиха общо 3,3 млн. лв. над предвидените в бюджета по 300 000 лв. за всеки район, бяха приети и исканията на другия коалиционен партньор – Кауза Пловдив, за 250 000 за различни техни идеи.

„Не са ми извили ръцете, аз повече от районните кметове искам техните инциативи да се реализират. Просто снощи са имали група на ГЕРБ една сбирка, на която аз не присъствах, разминахме се нещо“, обясни след гласуването Здравко Димитров.

Днес се срещнаха, но така или иначе урокът е даден. Новите придворни медии веднага ще обяснят, че съветниците от ГЕРБ са били подкокоросани от бившия кмет Иван Тотев, който е и градски лидер на ГЕРБ. Може и да има такъв момент, но по-важното е друго и то е дали може един коалиционнен партньор да бъде по-важен от собствената ти партия. Защото любовта между ГЕРБ и Съюз за Пловдив е безспорна, но все пак не трябва да се преминава границата, формулирана като „Мир вкъщи – любов навън“. И още нещо – коалиционните партньори не трябва да бъдат поставяни в ситуацията „Всички сме равни, но някои са по-равни“. Защото и съпартийците, и партньорите ще се изнервят пак в някакъв момент. И ще се разминат с кмета.

Още новини по темата

Заплахата на ГЕРБ успя, дават пари на районните кметове
Война: Председателят на групата на ГЕРБ заплаши, че може и да не подкрепят бюджета

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!