Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Срам: Лишиха дъщерята на починала олимпийска медалистка от държавна помощ
Важно Гребане Спорт Съд и Прокуратура

Срам: Лишиха дъщерята на починала олимпийска медалистка от държавна помощ

Лалка Берберова-Добрева Снимка: Младежки център Пловдив

Ваня ДРАГАНОВА

Министерството на младежта и спорта е отказало държавна помощ (по-известна като пенсия за заслуги) на дъщерята на сребърната медалистка по гребане от Сеул-88 Лалка Берберова-Добрева. На олимпиадата през 1988-а Берберова-Добрева печели второто място в дисциплината двойка без кърмчия заедно с Радка Стоянова. Лалка Берберова-Добрева умира едва на 40 години през 2006 г.

За дъщеря й се грижи бащата Ненко Добрев, треньор на починалата си съпруга, който обаче вече пенсионер с доход от 576,70 лв. месечно. Момичето е затруднено да завърши образованието си и се обръща към Министерството на спорта да й отпусне помощ като на дете на заслужил спортист, каквато възможност съществува в Закона за физическото възпитание и спорта. Помощта се полага до 25-годишна възраст на децата на изявените ни спортисти, ако наследниците учат, т. е. понятието пенсия е условно. От министерството обаче й отказват, защото в редакцията на закона към момента на смъртта на майка – 2006 г., такава помощ се предвижда само за децата на олимпийските шампиони. 2 години по-късно – през 2008-а, формулировката „шампиони“ е променена на „медалисти“. Лалка Берберова-Добрева обаче вече е починала и в спортното министерство отказват да помогнат на детето й.

Момичето обжалва и със свое решение от днес Пловдивският административен съд отменя заповедта на Министерството на спорта и му я връща за ново произнасяне. „Целта на закона не е да лиши непълнолетното дете от посочената помощ, а напротив – да бъдат обхванати всички деца на олимпийски медалисти, загубили родителите си“, е записано в мотивите.

От спортното министерство може да обжалват пред ВАС.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...