Новини Пловдив » Случка на деня » Община Пловдив представя Голямата базилика на туристическо изложение
Случка на деня

Община Пловдив представя Голямата базилика на туристическо изложение

Община Пловдив представя „Епископската базилика на Филипопол“ на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, което се провежда от днес до 15 февруари в София.

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г.

Открита при строежа на булевард в центъра на Пловдив през 1982 година, Епископската базилика на Филипопол отново ще оживее за жителите и гостите на града благодарение на публично-частно партньорство между Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата.  Процесът по реставрацията на Епископската базилика започна през 2014 г. и надгражда опита на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив от успешната реставрация на Малката базилика.

Културният център на реставрираната базилика ще отвори врати за посетители през април 2020 година и ще разкрие над 2 000 кв.м. римски мозайки от IV-VI в.сл.Хр., експонирани на две нива – in situ и на втори етаж. Върху мозайките оживяват над 100 уникални медальона с различни видове птици – от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, от бъбриви папагали до птичка, която храни малкото си.

Пловдивският щанд „Епископската базилика на Филипопол“ е заложил на атрактивен дизайн, с характерни елементи и открояващ се бранд, който включва фрагменти от известните мозайки и препратка към някогашния вид на Базиликата с уникални медальона с различни видове птици.

В подкрепа на идеята за осъществяване на делови срещи с настоящи и бъдещи партньори сред атмосферата на промотираната дестинация, на щанда са разположени множество рекламни материали за Пловдив, културните събития от Календара за 20202 и културно –историческите забележителности, както и най-новите информационни материали за обекта „Епископската базилика на Филипопол“.

 

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!