Новини Пловдив » Култура » Матей Матеев с изложба „Ябълката … и след това“
Култура Пловдив

Матей Матеев с изложба „Ябълката … и след това“

„Ябълката…и след това“  е нарекъл изложбата си именитият пловдивски художник Матей Матеев. Тя се открива от 18 часа днес в галерия „Резонанс“. Творецът ще представи за първи път пред пловдивските ценители на живописта 18 големи платна с размери 100 см х 120 см. Изложбата ще бъде открита от Жорж Трак и ще продължи до 4 март 2020 година, съобщи галеристката Антония Димитрова.

„За мен това е безкрайна тема, която започва от сътворението и ще продължава заедно с живота. Започнах работа в тази насока преди две години, като групирах картините под надслов „Жената със и без ореол“ и ги представих в София. Втората част е изложбата „Момиче с китара“ ми преди месец отново тук в галерия „Резонанс“. Сега дойде ред да покажа с картините си какво се случва след ябълката“, разказва Матей Матеев.

Той споделя, че за него „след това“ е развитието на човека, стигнал до духовност, изразена в наука, музика, изкуства. Матей Матеев е убеден, че за древните ябълката е символ на плодовитост, младост, любов. И по-сетне – по времето на латините – нея я свързват с изкушение и греховност, първичен грях дори. „Моята философия е по-друга. Ако има първичен грях, той е с братоубийството – Каин и Авел. Грехът е да убиваш. И не само човеците, но и природата“, казва художникът. И точно затова почти всички картини в изложбата са различен поглед върху мъжа и жената в екстаз. Преминават и по-нататък, че тя – жената ще има плод.

Матей Матеев казва, че не намира за грях откъсването на плода на познанието. „Нима този, който е създал света, е искал да има само двама души“,  възкликва той. „Нещо повече – много пъти Исус Христос в образа на спасител държи ябълка в ръката си или сочи към нея. Което пък е символ на спасението. Така че в изложбата си съм развил само този аспект. Но мисля да продължа да доразвивам темата“, обещава авторът.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!