Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Новата яхта на Бил Гейтс: Много еко с водородeн мотор, струва $644 млн.
Бизнес Екология Посоки Свят Технологии

Новата яхта на Бил Гейтс: Много еко с водородeн мотор, струва $644 млн.

Американският милиардер, филантроп и основател на Microsoft поръча първата в света суперяхта, задвижвана от водороден двигател.

Цената й е 644 млн. долара. На борда на плавателния съд има басейн, хеликоптерна площадка, спа салон и фитнес зала.

Гейтс е поръчал екологичната яхта, работеща с течен водород, след презентирането й на яхтено шоу в Монако през 2019 г., съобщава The Guardian.

Разкошната лодка, дело на холандската фирма Sinot, е с дължина 112 метра и има 5 палуби. Побира 14 гости и 31 членове на екипажа.

Основният „коз“ на лодката са два 28-тонни херметически затворени резервоара, пълни с водород, охладен до минус 253 градуса по Целзий.

Течното гориво генерира енергия за двата двигателя с помощта на вградени горивни елементи, които създават енергия при взаимодействието си с кислорода.

Дизайнерът Сандър Сайнот отбелязва по време на презентацията, че яхтата Aqua е създадена с оглед потребностите на „проницателния и далновиден мореплавател“, а също така с помощта на напредничави технологии и иновации в яхтеното строителство.

Плавателният съд надали ще стигне до Бил Гейтс до 2024 г.

Когато обаче това стане, милиардерът ще може да плава на своя еко кораб с до 20 мили в час (32 км/ч) и ще изминава 3750 мили (6030 км) без презареждане на резервоара.

64-годишният Гейтс е вторият по богатство човек в света. Състоянието му се оценява на 118 млрд. долара.

Основателят на Microsoft обича да релаксира на яхти, но обикновено ги наема. Досега не е притежавал собствен плавателен транспорт.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...