Новини Пловдив » Важно » Павел Михайлов: Бюджетът на „Родопи“ е балансиран, обсъдихме го с кметовете. Слагаме камери в пет села
Важно Регион Родопи

Павел Михайлов: Бюджетът на „Родопи“ е балансиран, обсъдихме го с кметовете. Слагаме камери в пет села

Кметът на "Родопи" Павел Михайлов и зам.-кметът Владимир Маринов Снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Бюджетът на община „Родопи“ е много балансиран и амбициозен. Приходната част е в размер на 27 309 849 лева. Разпределен е коректно към всяко едно от общо 21 населени места в общината. Това заяви кметът Павел Михайлов на специална пресконференция, на която разясни годишната рамка. Бюджет 2020 на „Родопи“ ще бъде обсъден и гласуван на 27 февруари на сесия на Общинския съвет.

По думите на кмета на „Родопи“ няма пренебрегнати села. Той обясни, че за пръв път от 8 години, кметовете на малки населени места са взели участие при изготвянето на бюджета Първо всеки от тях бил поканен на лична среща с общинското ръководство, а след това е проведена и обща такава. „Смятам, че всички са много доволни. Няма постъпило нито едно възражение“, каза Павел Михайлов.

Над 1, 3 млн.лв. ще бъдат заделени за изграждане на спортни и детски площадки. По един от проектите тази година ще бъдат изградени 8 детски и една спортна площадка. Друг проект предвижда изграждането на спортни съоръжения в Ягодово и Крумово.

569 000 лв. са заложени за ремонти в 12 детски градини.

„Детската градина в Браниполе е много лошо състояние и искаме да построим чисто нова. Количествено-стойностната сметка по идейния проект е в размер на 4,6 млн.лв. Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща съдействие и се надвяам, че ще получим от средствата, предвидени за построяване на нови детски градини, които ще разпредели МОН“, увери Павел Михайлов.

Зам.-кметът Владимир Маринов поясни, че на територията на общината има 1300 деца в градините, а в новата детска градина ще бъдат приемани деца от Браниполе, Белащица и Брестник. „Не става дума за закриване на градините в тези села. Яслите и градиините са пълни. Със заповед на г-н Михайлов е създадена комисия, която обследва възможността със собствени средства да бъде направено разширение в градините. Таксата продължава да е 35 лв. и не е променяна от 10 години. Общината финансира изцяло тази дейност.“, коментира Владимир Маринов.

В Община „Родопи“ ще бъде направено обследване на всички детски градини във връзка с отоплението. Само в Ягодово и Крумово отоплението е на газ, а в останалите – на твърдо гориво и нафта. „Инсталациите са изключително стари и това води до много проблеми“, предупреди Павел Михайлов. Той допълни, че ще бъде направена цялостна изолация на детката градина в Устина.

60 хиляди лева са предвидени за видеонаблюдение в 5 села- Брестник, Белащица, Браниполе, Марково и Първенец. Камери ще бъдат разположени по входно-изходните артерии и централните части на селищата, както и в районите на училищата и детските заведения.

За инфраструктура в отделните населени места ще отидат над 3 млн.лв. Капиталовата субсидия от държавата е 825 хиляди лева и средствата са насоченни за ремонти на улици.

За ремонт на покрива на Спортната зала в Брестовица са заложени 60 000 лв. „Ако не предприемем действия за ремонт, тази зала няма да я има догодина. А Брестовица е едно от най-големите населени места, наред с Цалапица и Първенец. Там живеят много млади хора, които няма къде да спортуват“, каза Владимир Маринов.

„Имаме два проекта за 100 хиляди, които считаме за основополагащи за развитието на общината. Единият е за околовръстен път между Брестник и Куклен. Другият приоритет е да се завърши най-накрая вътрешният път на общината. Става дума за пътя между селата Брестник-Белащица-Марково.Това ще даде възможност за нови инвестиции в общината“, увериза.-кметът.

По думите му само за инфраструктура, водопровод и канализация общината има нужда от над 100 млн.лв.“Няма откъде да ги вземем. Собствените приходи са между 12 и 13 милиона на година“, каза Владимир Маринов.

Кметът Павел Михайлов обясни,че в последните 8 години не е направен нито един проект за канализация. „ Правим актуализация на всички стари проекти, защото са минали 9-10 години. Искаме да кандидатстваме по ПУДООС и по някои от европейските програми, надяваме се в настоящия мандат да бъдат завършени канализациите поне в няколко населени места“, увери той.

Кметът и зам.-кметът опровергаха твърденията на двамата общински съветници Лидия Гимишева и Ангел Рахов от Местна коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“, които преди дни разкритикуваха проектобюджета на общината.

„ За Марково тази година са предвидени 650 000 лв., а не 105 000, като твърди г-н Рахов. Миналата седмица направихме първа копка на ул. „Трети март“ в Марково, чийто ремонт е на стойност 331 000 лв. Тук не става въпрос само за полагане на асфалт, а подменяме цялата подземна инфраструктура, изграждаме нови тротоари, полагаме нова пътна настилка с нова маркировка. 73 000 лева са заделени за ремонта на детската градина в Марково , 40 000 лв. за ремонт на кухненсия блок в детската градина в Белащица“, изброи Владимир Маринов. По думите му за Белащица също са предвидени много повече средства.

Още новини по темата

Кметът на „Родопи“ търси спешно 2 млн.лв. за нов мост в Първенец

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!