Новини Пловдив » Важно » Директорът на Търговската гимназия пред Plovdiv-Press: Учителят трябва да възпитава с примера си
Важно Интервю Мнения Образование

Директорът на Търговската гимназия пред Plovdiv-Press: Учителят трябва да възпитава с примера си

Директорът на Националната търговска гимназия Славейка Иванова Снимка:ПловдивПрес

Ръководя Националната търговска гимназия с чест, гордост и голяма отговорност

Нашите ученици получават солидна подготовка и намират реализация в България, една малка част от тях отиват в чужбина

Апогеят на тържествата по повод 110-ата годишнина от основаването на Националната търговска гимназия е днес и в събота 

С тържествен концерт в зала „Сила“ от 11 часа днес Националната търговска гимназия ще отпразнува 110-ата годишнина от основаването. Директорът на елитното училище Славейка ИВАНОВА даде специално интервю за ПловдивПрес по повод бележитата годишнина.

Славейка ИВАНОВА е завършила Националната търговска гимназия, след което Икономическия университет във Варна бивш Висш институт за народно стопанство и „Счетоводство и контрол“ във Великотърновския университет. Започва работа като учител в гимназията, но се налага да продължи професията си на различни места в страната. През 2004 година отново се връща в Националната търговска гимназия като преподавател, а от 1 февруари 2008 година става директор. Била е преподавател по „Счетоводство“ и „Стокознание“, а сега води по 2 часа седмично „Компютърен машинопис“. Има дъщеря, син и три внучета.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

-Г-жо Иванова, как ще празнува Националната търговска гимназия 110-ата годишнина от основаването на училището?

– От началото на учебната година имаме мероприятия, посветени на 110-ата годишнина. Учениците организираха конкурс по счетоводство „110 счетоводни статии за 110-ата годишнина на Националната търговска гимназия“, направиха и къщичка със 110 тухли, на които са отбелязани бележити дати от историята на гимназията. Непрекъснато има състезания, много са мероприятията – едни по инициатива на ръководството, други – по инициатива на учениците. През тази учебна година Националната търговска гимназия е посланик на Европейския парламент и по тази линия също има поредица от инициативи. В петък на гости в гимназията беше еврокомисарят Мария Габриел, срещата беше изключително полезна за учениците, залата беше препълнена. Апогеят на тържествата е тази седмица. Днес, на 19 февруари е нашият патронен празник и в зала „Сила“ с тържествен концерт от 11 часа ще празнуваме 110-ата годишнина от основаването. Преди това представителна група от 12 „г“ – класът с най-висок успех през първия срок, ще поднесе от името на училището венец пред паметника на Васил Левски и ще участва в общоградското тържество. На концерта сме поканили зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, кмета Здравко Димитров, областния управител Дани Каназирева, началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова, наши партньорски организации, които дават възможност на учениците да изкарат практиката си, ще присъстват и бивши възпитаници на гимназията и още много гости. Миналата седмица излезе от печат книгата „Погледът на поколенията“. Беше отпечатана в 1450 екземпляра и е по повод годишнината. Книга получиха всички 993 ученици, всеки учител и служител на училището. Ще раздадем и на всеки гост на концерта по един екземпляр. Искам само да напомня, че за 100-годишнината на гимназията излезе историческа книга,написана от нашия колега Георги Василевски, а в новата книга „Погледът на поколенията“ има материали на наши колеги, ученици, бивши възпитаници, поздравителен адрес от бившият директор Юлия Юрдекова и от началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова. Книгата е дело на нашите колеги Веселин Атанасов и Мария Костадинова. В събота, 22 февруари, ще се проведе среща на випуските, организираме тържествена вечеря, а водещ ще бъде Драгомир Драганов от БНТ.

-Как се управлява едно от престижните училища в Пловдив и в страната, училище с вековна история?

-С голяма чест, гордост и отговорност. Когато станах директор, не бях подготвена за това, което ме чакаше – административната отговорност, работата с много хора – 1000 учениици, 2000 родители, фирми –партньори. Затова отговорността е голяма, но не тежи, защото виждам резултата. Работата е обсебваща, но удовлетворяваща. Аз съм възпитаничка на гимназията, както и 20 мои колеги, които работят тук. За нас преходът беше лесен – да влезем в атмосферата и духа на Националната търговска гимназия, защото този дух е в нас. Наши бивши ученици идват на всичките ни празници, на изпращането на абитуриентите, има го духа на съпричастност. Радвам се, че колективът е страхотен и работата върви лесно. Много млади хора дойдоха, но те са наши възпитаници и бързо се сработваха, а всеки нов получава помощ и подкрепа от свой наставник.Искам да подчертая, че в годините назад по 4 поколения са се учили в Националната търговска гимназия, по 10-ина души от цели родове са били наши възпитаници.

-Имате ли по-специален подход към младите колеги?

-Когато аз бях учител и обикалях от училище на училище из страната, на някои места имаше противопоставяне между възрастни и млади преподаватели.Тук подобно нещо не съществува и това го почувствах още щом дойдох в гимназията. Възрастните колеги сами предлагаха своята помощ. Затова и отношението ми към младите учители е такова. Още в началато им показвам доверие, искам да знаят, че могат да разчитат на помощта. Назначих доста млади колеги без нито един ден стаж в училище с идеята да усвоят нашия модел на работа. И преходът от онова силно поколение учители, което вече се пенсионира, към новите колеги мина плавно. Освен това отдаваме голямо значение на традициите и възпитателната работа, но не с нравоучения към учениците, а с личния пример. Отделно много добре работим с партньорски организации, имаме вече три випуска, около 600 ученици годишно, на които банки, НОИ, НАП, Митницата, счетоводни къщи, застрахователни организации и други фирми от производството осигуряват възможност за практика. Нашите ученици получават солидна подготовка и намират реализация в България, една малка част от тях отиват в чужбина.

– С кои постижения на своите ученици и учители се гордеете най-много?

-Успехите и наградите са много и се гордея с цялостния училищен живот. Аз имам щастието да работя с невероятни ученици и колеги. Печелим състезанията по най-добра бизнес идея, по счетоводство, винаги сме първи на Панаира на учебно- тренировъчните фирми. В спорта години наред имаме наши ученически отбори, които достигат до финалите на ученическите игри, въпреки че нямаме толкова добри условия за трениране, защото физкултурният ни салон е малък. Но благодарение на ентусиазма на учениците и възможността на учителите да мотивират децата, се постигат големите успехи. На олимпиади се явяват около 500 ученици, имаме лауреати всяка година на олимпиадата по гражданско образование. По два проекта на година имаме по програма „Еразъм+“ , заниманията по интереси са 20 групи. Като училище посланик на ЕП се провеждат много инициативи. Благотворителната ни дейност е изключително развита, ще изброя само част от нея – Благотворителният базар за Коледа е традиционен, а средствата са за нашите ученици сираци или такива, които са в затруднено положение. Миналата година наши ученици подеха инициатива за Мила, която се лекува в Германия и запознаха премиера Борисов с каузата, а той помогна да бъдат отпуснати средства за нейното лечение. Всяка година организираме благотворителен футболен турнир между ученици и учители, а тази година за първи път и между ученички и и учителки. Събираме играчки за деца, които посрещат Коледа в УМБАЛ„ Свети Георги“, помагаме на децата от дом „Олга Скобелева“. От години училището има свой вестник „НТГ Представя“ и телевизия. С такива ентусиазирани учители и ученици не е трудно да работиш, аз само давам благословията си за една или друга инициатива. Училището много се гордее и с 12-класникът Николай Николов, който стана първият младежки омбудсман на Пловдив. Благодарение на него ученическият съвет има свой устав, направиха избор за нов председател на ученическия съвет в няколко кръга, на живо се предаваха дебатите, имаше таен избор с бюлетини и гласуваха представителите на отделните класове. И председател на съвета за учебната 2020/2021 година е Атанас Начев от 10 „г“клас.

-Каква е дейността на ученическата кооперация?

– Тя е наследник на Ученическа кооперация „Съгласие”, създадена през 1914 г. – 4 г. след откриването на гимназията. Навремето е развивала сериозна дейност, събирала е средства и е осигурявала храненето на учениците. През годините е прекратена дейността и възстановена по-късно. Тази ученическа кооперация „Съгласие 2004“ стопанисва книжарница, което спестява на учениците пресичането на улицата за тетрадка, химикал, учебници. Голямо нейно перо са пробните изпити за седмокалсници. Вече учители от други населени места си водят учениците на пробни изпити при нас. Има четири дати по български и толкова по математика. Имаме курсове за седмокласници, както и краткосрочни курсове за професионална подготовка по „Оперативно счетоводство“, „Валутен касиер“. Кооперацията носи и допълнителни приходи. Тя заплаща месечна сума за ползване на базата и дарява на гимназията определена сума от годишната си печалба.

-Като директор с какви проблеми се сблъсквате?

-В един момент проблем бяха стипендиите, защото се промени моделът да се дава на брой ученици. Ние имаме много отличници, както и нуждаещи се деца и не ни стигаха парите. В първите години имаше опасност ученици с успех между 5,50 и 5,70 да не получават стипендии, но тогава ни помогна училищното настоятелство. След това МОН започна да дава пари вече за високи образователни резултати и получихме допълнителни средства. Вторият голям проблем беше къде да си правим празниците, нямаше такава зала, коята да поеме 1000 ученици и много от техните родители , но открихме зала „Сила“. Нямаме проблем с приема, нито с обхвата и посещаемостта. Предстои ни ремонт за почти един милион лева по ОП „Региони в растеж“. Ще започнем от покрива- изолация, ще подменим ел.инсталацията, ще сложим лед осветление, нова подова настилка, обзавеждане. Включени са още нова ограда и предпазна мрежа, фитнес на открито, външно осветление на сградата, зелена трева. Сега работят по проекта, а през лятото се надявам да се работи усърдно.

-С дисциплината и използването на телефоните как се справяте?

– С телефоните трудно се преборваме. В правилника е записано, че няма право ученик да ползва телефон. Затова се залага на личния авторитет на учителя. С дисциплината, ако има прояви, веднага вземаме мерки. Не си затваряме очите пред проблем. Отношението към ученик, който е сгрешил, е подкрепящо, защото на тази възраст не подадеш ли ръка, ти го тласкаш да продължи в тази посока.

-Търговската гимназия има електронен дневник, а какви иновации сте въвели в училището?

– Имаме електронен дневник от две години и половина. Вече учителите не попълват бележници, няма да попълват и лични картони, за секунди отразяват отсъстващите, родителите виждат навреме всичко. Когато е необходимо да правим справки, събираме информацията от електронния дневник. Всичко става много бързо. Училище в облака сме. Ще използваме и шкаф на колелца, в който 24 таблета ще могат да се пренасят от стая в стая. Отделно имаме 7 интерактивни дъски, видеодисплеи, всеки учител има лаптоп или таблет на разположение. Ние сме на мнение, че трябва да съчетаваме традиционните и съвременните методи.Още не сме преминали на принципа без тетрадка и хартия. Гордея се и с това, че всеки випуск подарява на училището нещо стойностно. Тази година учениците подариха уредба на батерии и може да я използваме за озвучаване, без да се съобразяваме с електрозахранването. Миналата година ни подариха летописна книга, защото предишната, подарена за 100-годишнината, вече е изписана. Имаме къщичка за книги „Дари –вземи“, стойка за велосипеди. Електронният звънец в училище звучи с възрожденски песни, пускаме химна на гимназията, мелодии на Бетховен.

-За да е успешен един учител какво е необходимо? 

– Три неща са важни за успеха на учителя. Първо, да уважава ученика, ако може да го обича, е най-добре. Но е важно уважението към личността. Второ, взискателност и трето – справедливост. Може да си написал двойка, но ученикът като знае мотивите ти и когато му дадеш шанс да се поправи – няма проблеми. В час трябва да е интересно на учениците, учителят да е много добре подготвен, да е между тях, а не да си седне на бюрото и да работи с момчетата и момичетата само от първите чинове. Учителят трябва да възпитава с примера си. Няма по-хубава и зареждаща професия от тази на учителя – да работиш с млади хора, да им помагаш, да ги развиваш, да виждаш резултатите от труда си, но иска внимателна подготовка преди това. Те не трябва да чувстват твоята несигурност в знанията или твоя празнота.

Всеки гост на тържествения концерт ще получи по една специална книга за 110-ата годишнина от основаването на гимназията
Част от наградите в директорския кабинет

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close