Новини Пловдив » Важно » Калоян Велков е убитият българин в касапницата в германския град Ханау
България Важно Крими

Калоян Велков е убитият българин в касапницата в германския град Ханау

Калоян Велков Кадър: ФБ

33-годишният Калоян Велков е убитият българин при атаката на полуделият банкер Тобиас Ратиен в германския град Ханау тази нощ. Той е попаднал там напълно случайно, коментира кметицата на село Лютидол Николинка Георгиева, откъдето е момчето.

Калоян живеел в друг град, но въпросната вечер решил да се види с други сънародници. Градчето Ханау е известно с това, че там живеят много българи и други чужденци.

Екстремистът Тобиас Ратиен стреля в два бара за наргилета, а после уби и майка си и накрая се самоуби. Общо броят на загиналите е 11.

Тобиас Ратиен
Тобиас Ратиен

Самият Калоян е от село Лютидол, но го напуснал отдавна, информира Блиц. Първоначално живеел в Мездра, където и досега е бившата му съпруга Хариета Колева. Двамата са разведени, имат момченце, тя работи в голям магазин за домакинска техника.

Калоян Велков „Идваше много рядко в селото, много възпитано, интелигентно, скромно момче, все още нищо не е уточнено – нито по погребение, нито по връщане на тялото“, разкрива още Николинка Георгиева, пред Блиц.

Тя допълни, че до момента никой не се е свързал официално с тях, за да съобщи, че българин от селото е бил убит в Германия. Самите близки на Калоян са в шок. Той има брат Милен, който работи в Ботевград, в селото живеел баща му, а майката често ходела при сина си в Германия.

Калоян работел като шофьор на бетоновоз и живеел на квартира в Ерлензее. Негови близки разказват, че той понесъл тежко раздялата си с Хариета, може би това е и причината да посочи в своя социален статус във Фейсбук, че е „вдовец“.

„Беше някакъв кошмар. Събудихме се от грохот, хора крещяха, викаха, не смеехме да излезем от къщата, заключихме и гледахме през прозореца какво се случва. Скоро се чуха и сирените на полицията и линейките“, разказа Николай Георгиев, цитиран от Блиц.

„Страхуваме се да излизаме навън. Тук се носят всякакви слухове и сме много уплашени. Днес спрях и детето от училище“, разкрива Елена Иванова, която живее в Ханау заедно с родителите си и малкото си дете. Тя разказа, че в града има много чужденци, повечето от които работят в строителството или сферата на услугите.

Освен българи там имало много кюрди, румънци и украинци.

От полицията в Германия разкриват, че Тобиас е оставил манифест, в който обяснява какво го е накарало да убива, както и видеозапис с обръщение. В писмото си мъжът е признал деянието си и е изразил крайнодесни възгледи. Извършителят е публикувал преди няколко дни видеопосланието си в YouTube. В него на добър английски език се обърнал към американците с твърдението, че в САЩ има подземни военни съоръжения, в които деца са малтретирани и убивани. „Там дяволът е на почит. Американските граждани трябва да се събудят и да се бият сега“, казва още екстремистът банкер Тобиас Ратиен.

„Билд“ също пише, че нападателят е изразил крайнодесни възгледи в писмо, което е оставил. Отделно във видео той обяснява мотивите си.

Ратиен е роден в Ханау през 1977 г. Той е израснал в града. След като завършил средно образование, той служил в казармата и учил за банкер във Франкфурт. През зимния семестър на 2000 г. започнал да учи бизнес администрация в Байройт, а през пролетта на 2007 г. завършил висшето си образование.

В манифеста той пише, че е играел футбол в младежкия отбор на ФК Айнтрахт от 10 до 15-годишна възраст.

Оставеното от него писмо е от 24 страници.

 

Още по темата

Българин е убит при стрелбата в Германия снощи

Пак престрелка в Германия, 8 убити тази нощ

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!