Новини Пловдив » Важно » Трагедията над Калофер: Бащата и синът открити замръзнали на метри от колата си
България Важно Инциденти Карлово Регион

Трагедията над Калофер: Бащата и синът открити замръзнали на метри от колата си

Тодор Мечкарев показва къде са открити телата на Атанас и синът му Андриан
Тодор Мечкарев показва къде са открити телата на Атанас и синът му Андриан. Кадър: БГНЕС

Бащата и 17-годишният му син са спрели да починат на стотина метра преди пътеката към първите вили в месността Паниците и повече не са имали сили да продължат. Двамата са намерени в дере в заслона на старо, паднало дърво, а край тях е бил разпилян багажът им – шишета, храна, раници. Унесли са се и са замръзнали, предполага планинският спасител Тодор Мечкарев.

Както вече стана ясно, старият планинар от Калофер откри телата за изчезналите под връх Ботев туристи Атанас Пенчев, на 42 години и 17-годишният му син Андриан от Стара Загора. Това се случи 10 дни след прекратяването на спасителната операция.

В нощта, когато е прекратена спасителната операция, Тодор Мечкарев вижда светлини в близост до местността Паниците, но предполага, те това е загубен дрон, оплетен в клоните на дърветата. Никой вече не вярвал във възможността изгубените туристи да са успели да слязат почти до вилната заона на Калофер.

10 дни по-късно старият планинар решава да огледа района около водохващането на Калофер, където забелязал светлините. Тодор имал предчувствие, тъй като сънувал и странен сън. „Сънувах как в Централен Балкан бяха преградили един път да не се минава с бариера. Водата се мътеше и влизаше във водохващането. И им казвам: „Вижте какво направиха – преградиха пътя нагоре, а отклониха мътната вода да влиза в питейната на Калофер“, спомня си планинарят, цитиран от bTV.

Телата на двамата туристи са открити само след 10-минутна разходка в района: „Зад едно изкоренено дърво, зад корените – там са приседнали. Съблечени – там всичко, раници, шишета извадени. Там са потърсили подслон. И от този подслон, там вече са се пързулнали надолу. Но то е шума. Няма ни камък, ни нищо да се ударят“, каза Тодор Мечкарев. Телата на туристите са открити недалеч от мястото, където паркирали колата си. „На 400 метра от колата, която е била тук под нас. Шансовете да се спасят са били само ако са вървели. Ако се спрат – край. И те това са направили. Явно са били много изморени. И това е било фаталната грешка“, посочи Румен Стоянов, кмет на Калофер. Според Тодор Мечкарев невъзможно е да са оцелели до нощта, когато е прекратена спасителната акция, но вероятно светлините са били от челниците им, а мъжът и момчето вече са били в лапите на бялата смърт.

Още по темата

Откриха телата на бащата и сина в Стара планина

На връх Ботев? Да, но умната!

Продължава издирването на бащата и сина. На връх Ботев е минус 18 градуса, има мъгла и снеговалеж

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!