A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Култура » „Пловдив 2019“ насочва проект на гей фондацията „Глас“ към Културния календар
Култура Пловдив Пловдив 2019

„Пловдив 2019“ насочва проект на гей фондацията „Глас“ към Културния календар

Бюджетът на "Пловдив 2019" набъбва до 5,5 млн. лв.

Ваня ДРАГАНОВА

Фондация „Пловдив 2019“ не одобри новия проект на фондация „Глас“, която организира гей парадите, и й препоръча да кандидатства с него за финансиране от Културния календар на Община Пловдив. През миналата година изложба с кадри от гей парадите под мотото „Балканска гордост“ беше включена в програмата на Европейската столица на културатата, което предизвика публичен скандал.

Сега от фондация „Глас“ са кандидатствали отново по покана „Наследство“, която трябва да доразвие постигнатото през годината на Културната столица. Този път проектът на „Глас“ се нарича „Балкански приказки” и представлява мултимедийна изложба, съчетаваща фотография, сценография и музика. „Съдържанието на изображенията ще представлява модерна интерпретация на балкански народни приказки, в които традиционно отсъстват герои от маргинализирани групи от обществото – хората с така наречената нетрадиционна сексуална ориентация, роми, хора с увреждания, бежанци и др. Проектът цели да представи съвременен прочит на фолклорни произведения от Балканите, с цел включването в тях на дискриминирани и често изключвани групи от обществото и малцинства, показвайки така, че всеки има място в разказите и историческата памет. Проектът обръща внимание и на често срещан и възпитаван чрез приказките предразсъдък – красивите герои в тях са добри, а уродливите, прегърбени и грозни са злите персонажи. Ще демонстрираме, че физическите недъзи, цвят на кожата и други характеристики не са задължително негативни черти, разширявайки така кръгозора на възприятията на наблюдаващите“, гласи презентацията на проекта.

„Проектът предлага важно, интересно и поучително продължение на едно от най-оспорените събития от програмата през 2019 г. Разширяването на темата за човешките права към маргинализираните общности и бежанците в контекста на типичния за региона фолклор е добър и креативен подход, който се вписва в концепциите и целите на инициативата Европейска столица на културата. България се нуждае от политика на нулева толерантност към расизма и омразата. Кандидатурата не отговаря на изискванията на отворената покана за предвидени публични събития и в двете години 2020 и 2021. Препоръчваме на кандидата да концентрира дейността в една година за 2021 и да кандидатства към Културния календар на Община Пловдив“, а записано в оценката на журито, оценяващо заявленията по покана „Наследство“.

Те са били общо 85, журито е одобрило 23 от тях.

Изложбата с кадри от гей парадите се открива на 4 юли в склада на „Пловдив 2019“
Фондация „Глас“ не мирясва, ще прожектира и филм за ЛГБТИ в Пловдив
Фондация „Глас” с гей проекта вече е получила 4900 лв. от „Пловдив 2019”

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...