A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Образование » Пау Рока изнесе лекция в УХТ, иска магистърска програма Master of wine в университета
Образование Пловдив

Пау Рока изнесе лекция в УХТ, иска магистърска програма Master of wine в университета

Галина ГЕОРГИЕВА

Идеята да се въведе магистърска програма Master of wine под егидата на Международната организация по лозата и виното OIV обяви в Пловдив генералният директор на OIV Пау Рока. Той бе гост на Университета по хранителни технологии и бе посрещнат от ректора проф. Пламен Моллов.

Пред преподаватели и студенти  Пау Рока изнесе публична лекция за състоянието и перспективите на лозаро-винарския сектор в Югоизточна Европа и засегна въпроси, свързани с производството на грозде и на вино, потреблението на вино, както и с вноса и износа, изискванията на пазара, разходите за иновации и имидж на продукта.

Бранимир Ботев и Пау Рока

Преди това пред журналисти световноизвестния експерт обяви, че е в България за първи път по покана министъра на земеделието Десислава Танева. Той се е срещнал и с българския премиер Бойко Борисов. „Беше прозрачна среща, говорихме за реалностите в лозаро-винарството и бъдещето ни сътрудничество в тази сфера“, каза още Рока.

„България е малка страна. Не сте сред най-големите производители на вино, но това не е проблем, а решение на проблема. Качеството на българските вина е много голямо,  трябва да развивате локални сортове с различните характеристики на вината по отделните региони“, коментира той.

Ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов посрещна Пау Рока

Рока обясни, че разговорите му в България са свързани с два важни проекта. Първият е в контекста на децентрализацията на Международната организация по виното и България  кандидатства да е една от трите страни, в която а има изнесен офис. Вторият проект е образователен и е свързан с идеята за въвеждане на магистърска програма Master of wine под егидата на OIV. Тази ключова програма до този момент OIV развива със САЩ и Франция. Идеята е по магистърската програма да се обучават студенти от УХТ. Ако това се реализира, България ще бъде третият в света научно-изследователски център под егидата на Международната организация по лозата и виното.

„За нас е чест да имаме такъв гост, който отговаря за развитие на винопроизводството от гледна точка на бранша за целия свят. Г-н Рока е генерален директор на Международната организация по лозата и виното от януари 2019 година с петгодишен мандат. Бил е 26 години директор на Испанската федерация за производство и износ на вина, генерален секретар на Испанската винарска федерация. Бил е председател на Комисията зе реформи на ОП в Европейски комитет на винарските компании, член на постоянната група на ЕС за вино и ОСП, зам.-председател на Международния комитет към Федерацията на храни и напитки“, изброи част от биографията му ректора на УХТ проф. Пламен Моллов.

Бранимир Ботев – президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България и Балканите обяви, че в OIV членуват 47 страни, които държат над 85% от гроздето и продукцията в цял свят. Организацията подпомага една индустрия, чийто годишен оборот за миналата година е над 340 млрд. долара. „Очакванията са до 2024 година тази индустрия да надхвърли 400 млрд. долара, което прави ръст около 5% на годишна база. Тежестта на OIV и визията на г-н Рока са ключови затова какво трябва да очаква България от тази индустрия. С премиера Борисов беше подписан Маморандум, който е първа стъпка към проектите, които ще бъдат рализирани. Ще се работи в две посоки- едната е визията за децентрализиране на структурите на Международната организация на лозата и виното.Втората посока е в сферата на науката и подготовка на кадри. Ще имаме доверие на правителството това да се случи в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Ако тук се открие магистърска програма Master of wine, трябва да вдигнете паметник на проф. Моллов, обърна се към академичната и научна общност на УХТ Бранимир Ботев.

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...