Новини Пловдив » Общество » Ново обещание от НКЖИ: Мост на мястото на Бетонния ще има
Общество Пловдив Транспорт

Ново обещание от НКЖИ: Мост на мястото на Бетонния ще има

Ваня ДРАГАНОВА

НКЖИ даде ново обещание, че мост на мястото на Бетонния ще има. То се съдържа в отговор на въпроси на ПловдивПрес, зададени по реда на Закона за достъп до обществената информация. Повод за питането беше процедурата по избор на изпълнител за пробива под Централна гара, в чиято техническа документация е записано, че Бетонният мост ще бъде премахнат и изграждането на ново съоръжение на мястото не се предвижда. След като този факт стана публично известен, се чуха куп обещания, че ще се търси вариант Бетонният мост да бъде запазен, но реални действия до момента няма.

Единствената оферта за пробива под Централна гара е на „Обединение Проект Пловдив“ ДЗЗД, 90% от дяловете в което са на „Трейс Груп Холд“ АД, останалите 10 – на „Балкантел“ ООД. Ценовото предложение беше отворено на 14 ноември м. г., но параметрите му не са публикувани и досега. По-големият проблем е, че ако НКЖИ действително даде указания Бетонният мост да бъде запазен, това би било промяна на правилата на обществената поръчка в движение и консорциумът „Обединение Проект Пловдив“ би могъл да заведе дело. И след като над 3 месеца няма движение по казуса, попитахме какво става.

Предложената от консорциума цена надвишава прогнозната стойност, посочена в поръчката, отговарят от НКЖИ. При това положение има опция процедурата да бъде прекратена и конкурсът да бъде обявен отново, като този път в техническото задание да бъде посочено запазването на Бетонния мост. От компанията обаче избират друг вариант. „Необходимо е да се намери възможност за осигуряване на финансовия недостиг  за изпълнение на дейностите в обхвата на договора и да се получи одобрение от Управителния съвет на НКЖИ“, пише в отговора на генералния директор на компанията Красимир Папукчийски.

На основния въпрос – какво става с моста, чието премахване би обрекло район „Южен“ на транспортна блокада – Папукчийски отговаря: „НКЖИ потвърждава ангажимента си за реконструкиця на съоръжението. Въпрос на обсъждане и конкретно техническо решение ще бъде дали Бетонният мост ще остане в същия вид, но повдигнат, или в някакъв друг вид.“

Посочената в поръчката прогнозна стойност беше 79 873 963,39 лв. без ДДС. Сумата очевидно ще нарасне, но важното е, че парите са проекта са от Европа. Затова и заради забавянето попитахме има ли опасност НКЖИ да загуби финансирането. В отговора си Красимир Папукчийски е категоричен, че такъв риск няма.

Още новини по темата

НКЖИ тупа топката за Бетонния мост повече от месец
Събарянето на Бетонния мост е предвидено в поръчката за пробив под Централна гара

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!