Quantcast
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Здраве » Програма за преодоляване на стреса стартира в Онкодиспансера
Здраве Пловдив

Програма за преодоляване на стреса стартира в Онкодиспансера

Комплексният онкологичен център
Комплексният онкологичен център

Иновативна уелнес програма „Цветя от градината”, специално създадена за работа с персонала, се прилага в КОЦ – Пловдив. Тя е в унисон с концепцията за подобряване на качеството на лечение на управителя на лечебното заведение д-р Парашкев Цветков и той е дал своето одобрение за реализирането ѝ.

Програмата е разработена след проведено изследване в здравното заведение за нива на бърнаут, проведени анкети и задълбочен анализ на факторите на работната среда, съобщи психоонкологът Елена Атанасова.

„Избрах тази символика, защото всеки може да си вземе от „градината на психологията” това, от което има нужда. В личен план – техники за релакс, поставяне на граници, преодоляване на раздразнение, тревожност и др. В професионален план – преодоляване на конфликти, работа в екип, емпатия в медицинската практика, подобряване на комуникацията, специфика на общуване с онкологични пациенти спрямо основни психопрофили и още много други теми”, поясни Атанасова основни моменти от програмата, която е нейна авторска разработка специално за КОЦ – Пловдив. Тя допълни, че всеки модул от програмата дава много и различна информация, прилагат се техники, които повишават в професионален и в личен план уменията на здравните специалисти. Идеята е да се работи в посока предпазване от професионалното изпепеляване, а не да „се тича” след събитията.

Специалистката подчерта, че това, което правим, и всяка емоция, която чувстваме, се отнася до нашето благосъстояние. От друга страна, нашето благосъстояние пряко засяга нашите действия и емоции. Това е един непрекъснат кръг. Поради това е важно да се постигне баланс, за да се преодолее стресът, да се намали рискът от заболявания и да се гарантират положителни взаимодействия. Техниките са кратки, не отнемат много време и могат да се прилагат често.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...