Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Отлагат тол системата за 27 март след извънредна среща с Борисов
Бизнес България Транспорт

Отлагат тол системата за 27 март след извънредна среща с Борисов

Борисов пак се намеси, за да успокои напрежението в бранша.
Борисов пак се намеси, за да успокои напрежението в бранша.
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Стартът на тол системата се отлага за 27 март, стана ясно след извънредната среща между премиера, финансовия министър, зам.-регионалния министър и превозвачите. Това обаче ще изисква промяна и на закона за пътищата, в който сега е записан като краен срок 1 март 2020 г. за старт на новата система за таксуване на превозни средства над 3.5 тона.

„Нито Унгария ме интересува, нито Германия. България е изведена в макроикономическата рамка сред най-добрите в Европа. На фона на днешната новина, че сме финансово и икономически по-дисциплинирани от Германия, вместо това да си говорим, ме занимават с 2 лева, 5 лева. Или се оправяте, или не тръгва тол системата”, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от Nova.

Коментарът му дойде след оплакване на представители на бранша за изисквания от доставчиците на GPS устройства. Те искали договорите им да са ексклузивни и да се сключват за срок от 10 години. До новия краен срок превозвачите трябва да се сдобият с GPS устройства, които да измерват изминатите километри и съответно да се платят.

До днес и АПИ в лицето на Олег Асенов, и регионалното министерство в лицето на зам.-министър Николай Ненков твърдяха, че системата при всички положения ще тръгне от 1 март. Но днес, при посещението си в Гърция, премиерът Бойко Борисов даде знак, че е готов на поредно отлагане на системата.

Досега властта направи множество отстъпки пред превозвачите, които почти обезсмислиха системата. Намалиха драстично обхвата и таксите, а като краен резултат вече се очакват едва 450 млн. лв. годишно от камиони и автобуси. При старта на проекта властта се хвалеше, че ще се получават по 1.2 млрд. лв. и ще се решат проблемите с окаяното състояние на пътищата.

От изказването на премиера Борисов по време на срещата става ясно, че това може и да не е последното отлагане. Той настоява частните доставчици на услуги, които са избрани от Агенция „Пътна инфраструктура“ да се ограничат в 7-те процента комисионна, които получават от платените тол такси и да не начисляват допълнителни такси.

„Ако не свърши в рамките на 7 %, няма тол система. Ако сте ок – 7 % забиваме и това е. Не го ли направите на 27-ми се срещаме и ви казвам: продължавайте да плащате винетки“, каза премиерът „Молбата ми е преди да се направи, да се заговори за протести, за недоволство, обадете ми се. Няма случай да не съм ви приел. Ето сега се върнах, затова ви приемам сега. Иначе аз щях да дойда на кръглата маса, да ви чуя там и това щяхме да си го спестим. Това са ни условията. Това са ни сроковете, съвместно действаме, за да можем парите, които се акумулират, да отиват пак за пътна безопасност. Много неща трябва да се направят. Виждате мантинелите, двойни“, каза премиерът Бойко Борисов на превозвачите.

 

Още по темата

Толтаксите за тирове ще са между 3 и 7 стотинки за километър (Таблица)

Камерите на тол системата снимат за винетки, шофьорите получават електронен фиш

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...