Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Демократична България и Слави Георгиев искат Зико да проведе конкурс за шеф на „Старинен Пловдив“
Градът Култура Пловдив

Демократична България и Слави Георгиев искат Зико да проведе конкурс за шеф на „Старинен Пловдив“

Демократична България и независимите общински съветници Слави Георгиев и Костадин Гаров искат от кмета да спазва закона и да проведе конкурс задиректор на „Старинен Пловдив“. В специална политическа декларация те обясняват, че депозират предложение, с което настояват Общинският съвет  да задължи Здравко Димитров да спази Закона за закрила и развитие на културата. Този  закон предвижда длъжността директор на ОИ „Старинен Пловдив“ да бъде заемана след проведен конкурс.

„Кметът в срок до 30.04.2020г. да стартира процедура по Кодекса на труда за провеждане на конкурс за директор на ОИ „Старинен Пловдив“. В комисията по допускане до конкурса да бъде включен един общински съветник.В комисията по провеждане на конкурса да бъдат включени трима общински съветници“, искат Демократична България, Слави Георгиев и Костадин Гаров.

„Старият Пловдив е обявен за Архитектурно-исторически резерват, през 1979 получава златен европейски медал за опазване паметниците от миналото, а от 2011г. е и в списъка на археологическите резервати. Към днешна дата Общинският институт „Старинен Пловдив“ е една от най-значимите институции в Пловдив, които имат за задача да извършват и управляват дейности по опазване и закрила на движими и недвижими културни ценности. Институтът популяризира българското духовно и културно – историческо наследство, организира също и осъществява редица културни дейности и прояви“, припомнят общинските съветници.

В политическата декларация пише още, че „чрез своите експерти ОИ „Старинен Пловдив“ участва в изготвянето и координацията по изпълнение на стратегията за опазване на културното наследство на територията на общината, координира мероприятия по благоустройство, инфраструктура, озеленяване, чистота, външно колоритно оформление, реклама, сигнализация и маркировка на територията на АИР „Старинен Пловдив“.

„Това многообразие от дейности налага управлението на Общинския институт да бъде свързано с ясна визия за развитието на архитектурно-историческия резерват, да бъдат обосновани всички мероприятия по консервация и реставрация на културните ценности по реда на Закона за културното наследство. Освен в областта на културата от управляващия ОИ „Старинен Пловдив“ се очаква да има визия и за културно-информационната, експозиционна и популяризаторска дейност за използване на наследството, както да има стратегия за управление на стопанската дейност на общинския институт, която е свързана с производството и разпространението на сувенирни материали, реплики и апликации, организиране и осъществяване на културни мероприятия, прояви, отдаване под наем и др.
Назначаването на длъжността „директор“ на ОИ „Старинен Пловдив“ на лице, което не е представило нито пред ръководството на общината, нито пред обществеността своята визия за развитие на АИР „Старинен Пловдив“ поставя пред съмнение качественото му управление“, завършва политическата декларация.

ПловдивПрес припомня, че на 17 февруари журналистът и водещ на новините в Нова телевизия Богомил Грозев беше назначен за шеф на ОИ „Старинен Пловдив“ и представен пред служителите. Грозев поиска малко време и кредит на доверие, за да навлезе в проблемите и да представи конкретни идеи. Мястото беше вакантно, след като предишният директор Йордан Илиев стана общински съветник.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...