Новини от Пловдив » България » Доц. Мангъров: Грипът тип Б атакува най-често децата, ловим COVID-19 с много едро сито
България Важно Здраве

Доц. Мангъров: Грипът тип Б атакува най-често децата, ловим COVID-19 с много едро сито

Грипът тип Б, който върлува в момента, атакува най-често децата – от най-малките до тези в училищна възраст, защото те нямат антитела срещу него. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Клиниката по детски инфекциозни болести в Инфекциозна болница.

„Това е една остра респираторна инфекция, която протича с висока температура, с кашлица, с общо неразположение, болки по мускулите и в ставите. Това, което е най-характерно за грипа, е, че той протича с трахеит, тоест възпаление на трахеята, при което се кашля страховито, като тази кашлица в огромната част от случаите съвсем не се дължи на бронхопневмония, а си е просто един трахеит“, заяви доц. Мангъров пред БНР. По думите му за този тип грип има противогрипна ваксина, но е доказано, че тя предпазва до 60 на сто.

По-рано пред Bulgaria ON AIR той коментира защо все още в България няма регистриран случай на коронавирус. „Излиза, че навсякъде около нас има, само у нас няма. Защо няма? Защото ние ловим коронавируса с много едро сито, в което той няма как да се задържи. Правим по 30-40 проби на денонощие, които са възможно най-скъпите, което не е нужно. Трябва да се правят масово изследвания, за да се хване това заболяване. Това е респираторна вирусна инфекция, при която в 80% от случаите човек няма да разбере, че е болен. Има около 4-5% възрастни хора с придружаващи заболявания, които ще бъдат тежко болни“, разясни той.

Доц. д-р Мангъров допусна, че коронавирусът може да ни „забавлява“ в следващата част от живота ни. „Хората трябва да са наясно, че възрастните са най-застрашени. Трябва да не контактуват с много хора и да спазват лична хигиена. Не е нужно всеки заразен да бъде изолиран в болнично заведение. Болниците се стремят непрекъснато да бъдат пълни. Понеже в момента има епидемия, това е златно време за пълнене на болници, защото това определя техните доходи“, сподели мнението си доц. д-р Мангъров.

Той подчерта, че ако хора, които може да бъдат лекувани вкъщи, ги вкарваме в болници, то никога няма да ни стигнат лекарите и медицинските сестри. „В момента всеки, който вдигне 40 градуса, кашля и се чувства неразположен, едва ли не това са индикации да бъде вкаран в болница. Докато това са симптомите на един грип, който  спокойно може да бъде лекуван вкъщи“, посочи той.

Доц. д-р Мангъров отбеляза, че в момента едновременно се въртят 3 грипни щама – два от тип А и един – тип Б. „Всяка година се мъчим да предотвратим това, но без особен успех. В година като тази ни люшка много яко“, каза медикът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...