Новини от Пловдив » България » Въвеждат спешно нови мерки за ограничаване на коронавируса
България Важно

Въвеждат спешно нови мерки за ограничаване на коронавируса

Д-р Венцислав Мутафчийски

Нови мерки ще бъдат предприети за ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките обяви в Министерски съвет директорът на Военномедицинска академия и ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

,,Първо, в области без потвърдени случаи – учебните занятия ще се провеждат при засилени хигиенни мерки и трикратна дезинфекция. Учениците и учители с прояви на грипоподобна симптоматика следва да бъдат освобождавани и насочвани към консултация с личен лекар. Масовите и културни мероприятия е хубаво да бъдат ограничавани до 250 души, като между тях трябва да има разстояние от поне метър. Същото важи и за различните спортни мероприятия. Друга наша препоръка е зрителите на спектакли да седят през едно свободно място“, допълни още той.

,,За областите с потвърдени случаи на коронавирус отменянето на учебни занятия и посещенията в детски градини и детски ясли да се прилага в конкретни заведения с констатирани случаи на коронавирус. Ако има ученик, заразен с COVID-19, той не може да посещава учебното заведение, същото важи и за  учител. Научните конгреси и конференции трябва да бъдат отменени. В крайна сметка науката не зависи от това дали ще се проведат конференциите или не“, подчерта ръководителят на Националния оперативен щаб.

„Спортните мероприятия се преустановяват. Имаше планирани 467 мача от втора и трета лига и различни детски игри. Мащабите са много големи и се получава струпване на маса от хора. Не става дума за затваряне на градовете, а за ненужно ходене наляво и надясно“, поясни той.

„Няма правилни препоръки и правилни решения – това отчитат всички европейски лидери. Най-лошите сценарии са 60-70% от населението на света да бъде заразено. Но как трябва да предпазим нашите възрастни родители, хората на химиотерапия? Децата нямаме притеснения, че ще пострадат. Но те могат да бъдат носители на вируса“, предупреди отново проф. Мутафчийски.

„Не можем да си позволим една изгубена година за децата и студентите“, каза той и добави, че се забраняват бели и зелени училища, както и екскурзии.

,,Не знаем колко ще продължи цялата тази ситуация с коронавируса. Надяваме се да е до лятото“, отбеляза проф. Мутафчийски.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...