Quantcast
Новини Пловдив » България » Борисов обяви още извънредни мерки заради коронавируса
COVID-19 България Важно

Борисов обяви още извънредни мерки заради коронавируса

Бойко Борисов

Благодаря на президента, че само за няколко часа подписа указите за извънредното положение наказателния кодекс и здравето. Те са вече в сила. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг, посветен на мерките срещу коронавируса.

Той изброи няколко мерки, които налага ситуацията, а и тревожат хората. „Удължаваме със 6 месеца срока за издаване на лични документи, за да не се струпват хората по гишетата. Маринов да създаде необходимия ред. Целта на извънредните мерки е да не позволяваме на струпването на хора на определени места“, увери Борисов.

„Удължаваме до края на май срока за газовите уредби. Така че нищо да не налага да бързат и да се струпват в тази посока. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца, така че хората, които имат нужда от тях, да си ги получават без да се налага да се излагат на допълнителен риск“, изброи премиерът.

Той допълни, че  решенията на ТЕЛК се удължават до месец май и изрази увереност до тогава всичко с коронавируса ще бъде овладяно.

Борисов  направи следните препоръки към кметовете на общините:

„Да бъдат внимателни със затварянето на пазарите, когато ги затварят, да създават следния ред как хората да могат да си купуват хранителни продукти. Второ, много важно. От 17:00 ч. днес сме създали организация на телефон 112 да поема обаждания за обхвата на заповедта на министерството на здравеопазването. Четири души ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос да се отговаря по максимално бърз начин и да бъде взето необходимото решение“, каза министър-председателят.

„Да чуят много внимателно собствениците на големите вериги, особено за строителни материали, на техника. Някои са затворени, а в други продължават се струпват хора. РЗИ и МВР установят ли такъв магазин, в който на касата или вътре в него, е позволено струпване на хора, да бъде затварян веднага“, отсече Борисов.

По думите му  не трябва да си затворим живота, но собствениците на магазини трябва да гарантират необходимия ред, за да не бъдат затворени принудително.

„Целта е предпазване от струпване на хора. Веригите за бързо хранене могат да работят само, ако човек иска да си купи за вкъщи. РЗИ и МВР трябва да отчетат незабавен контрол навсякъде в страната“, препоръча Бойко Борисов.

„Статистиката дава много излекувани. В Италия пристигна военен самолет с най-добрите доктори от Китай. Светът търси спешни мерки и нищо по-различно няма от това, което сме въвели.

Още веднъж призовавам за самодисциплина. Излезте със семействата си на разходка, но не се струпвайте много хора на едно място. Две седмици са критичният срок, в който мерките трябва да дадат резултат.

Парламентът е в готовност да гласува всички закони, които са необходими за доброто на хората. Лекарствата имат регулация и не може да се допусне спекула, а в другите сектори министър Горанов има готовност да наложи таван. В момента разчитаме на добросъвестност, но МВР и прокуратурата имат готовност за всякакви опити на частни партита по дискотеки и каквито и да е било опити. Ще бъдат прекратени на мига.

Сега са пости, не се извършват и църковни бракове. Да си дадем тези две седмици. Виждате, че сме готови да отреагираме във всяка една ситуация с промени и затягане на реда навсякъде, където има нужда да се създаде нещо допълнително. Ако трябва, ще се правят доставки по домовете на храни, води и всичко необходимо“, обяви още премиерът.

Той добави, че заедно с Владислав Горанов и Томислав Дончев наблюдават мерките в другите страни.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...