Новини от Пловдив » България » Томислав Дончев се ядоса: Има хора, които се държат безобразно заради мерките
COVID-19 България Важно

Томислав Дончев се ядоса: Има хора, които се държат безобразно заради мерките

Извънредното положение е мярка, която позволява на държавата да се бори със заразата. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Тази събота“ по bTV. „Вече имаме много тежък санкционен режим. Първият ни проблем е пътуване „за“ и „от“ рисковите държави. Може да се пътува, но с рестрикции. Българските граждани навсякъде по света трябва да са спокойни, че могат да се приберат по всяко време“, отбеляза той.

„Когато един човек се тества и тестът се потвърди, ние тръгваме по дирята му и започваме да изследваме всички, с които е комуникирал. Има хора, които се държат безобразно“, каза Дончев.

Той подчерта, че в Наказателния кодекс вече има точка, която гласи, че всеки, който не спазва карантинта, го чака затвор. „Това е много строго наказание, но така трябва. Даваме си сметка, че ограничаването на хора има последици. На първо място обаче е грижата за хората. Трябва да минем по най-добрия начин. Българският народ не винаги се обединява за хубаво“, допълни вицепремиерът.

Дончев коментира снощните думи на президента Радев. „Няма променен нито един конституционен баланс. Дали сме повече власт на органите на реда и санитарите. Извънредното положение звучи като заплаха за гражданските права, но няма такова нещо. Важно е да не разпространяваме заразата“, каза той.

„Разликата между синия и сивия сектор не са само математически величини, това е човешки фактор“, заключи той.

Томислав Дончев обясни хаотичната реакция на хората по магазините. „Този, който си купи 50 кг. захар не се предпазва от коронавирус. Бъдете сигурни, че бизнесът би понесъл много по-сериозни щети при по-продължителна епидемия. С тези мерки искаме да минимализираме ефекта. Следим всичко, което се предлага и коментира. Тук нещата не са лесни. Най-лесно е да кажа, че помощ има“, отбеляза той.

„Една голяма част от България говори за 5 медицински сестри, които не са отишли на работа, защото ги е страх. Искам да говорим за тези, които са на линия от една седмица и не са почивали. Ще им осигурим необходимите възнаграждения за това, на което са подложени“, обяви Дончев.

Той допълни, че ще има помощи за временно освободените хора от работа. Той отбеляза, че държавата не може да покрие плащанията на всички клиенти по ресторантите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...