A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » Борисов: Затворихме хотел в София с британски туристи от Банско
COVID-19 България Важно

Борисов: Затворихме хотел в София с британски туристи от Банско

Група чужди туристи от Банско са били докарани и настанени в хотел в София на  „Лъвов мост“. Районът е отцепен. Хотелът ще бъде поставен под карантина. Новината съобщи на извънреден брифинг тази вечер премиерът Бойко Борисов. Той се скара на туроператорските фирми, които са довели чужденците насред епидемията от коронавирус. Туристите са британци от Банско, където се появи огнище на коронавирус.

„Английски туристи, туроператорът си ги взел и си ги докарал не стига, че заразили Банско, ами сега и София. Сега полицията ги е заградила. Където има, затваряме, прибираме, на чартърите и с това да се приключва. Изключения няма“, каза премиерът.

„Една по една всички държави въведоха мерките, които ние започнахме да въвеждаме от 28 февруари. Някои са много закъснели и затова сега действат панически. А някои направо рушат репутацията на ЕС. Обещаха ми до 22 часа всички наши сънародници, които са спрени по границите на Полша, Хърватия, да бъдат прекарани с полицейски ескорт и да си дойдат в България. „Правим всичко възможно да приберем сънародниците си зад граница, но това не означава, че като се приберат, ще тръгнат по гости. Ще бъдем изключително строги. Тези, които ще се приберат в България, ако не искат да попаднат под ударите на закона, трябва да се приберат вкъщи и да останат 14 дни. С новите промени много ясно са уредени отношенията с хората, които не спазват карантинния период. Ако първо обичат себе си и своите близки, те трябва да я спазят. Никак не е приятно да затваряме град и да харчим пари“, увери Борисов.

България има готовност да затвори границите си. Чака се зелен сигнал от Европейската комисия.

България я дават за пример за бързите и адекватните мерки, похвали страната ни Борисов. И допълни, че е взето решение за затваряне на границите на ЕС с трети страни за 30 дни.

„Единственото доказано лекарство до момента е асоциализацията. Максимум по един човек да пазарува в магазина“, призова Борисов.

По отношение на темата за необходимостта от военно положение, премиерът заяви, че това е прекалено силно определение.

„Затова е важно на работните места да се спазват всичките мерки – маски, дезинфекция, разстояние. Важна е дисциплината на самите работници. Дано поне голяма част от българите го осъзнават“, каза министър-председателят.

„Нашите граничари ще имат още една тежка задача. Това, което мисля, че голямата част от българите го осъзнават, ние продължаваме да имаме нулева миграция. Споразумението ни с Турция важи. В другите държави комбинацията мигранти и коронавирус създава невероятни трудности и невъзможност да се справят. Няма нито една държава, която да има достатъчно. Някои дори са в криза. Останах приятно изненадан, испанският и гръцкият колега се обадиха с молба, гледали живата връзка във Фейсбук и снимките с нашите предприятия,“ обяви премиерът.

„Както френският президент Макрон каза „Във война сме!“. Това е реална война и то по-лошо от това да имаме противник. Защото коронавирусът е във въздуха. Не се вижда, но поразява“, каза премиерът Бойко Борисов.

Борисов заяви, че събрани пари лесно се харчат. „Добрият стопанин иска да защити семейството си. А семейството е България. Ние вече влизаме в дефицит от бюджетен излишък. Много е сладко да излезеш и да кажеш: дайте да освободим всичко от данъци и плащания. Това е популизъм. Можем веднага да изтеглим  кредит от 5 милиарда, но ако кризата продължи кой ще плаща тези пари. Искам да запазя държавата ни. Не знаем колко ще продължи тази криза и какви ще са нейните последици“, каза премиерът. По думите му икономиката ни е крехка, тъй като от няколко години е в подем.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...