Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » В Бергамо сякаш е избухнала химическа бомба, правят списъци на чакащи за погребение
COVID-19 Свят

В Бергамо сякаш е избухнала химическа бомба, правят списъци на чакащи за погребение

Снимки: L’Eco di Bergamo
Снимки: L’Eco di Bergamo

По-лошо е дори от война, казва 43-годината Марта Теста пред The Washington Post. Тя е под карантина, след като 85-годишният й баща издъхва заради коронавируса. – Татко чака да го погребем, а ние чакаме да му кажем сбогом.“

Италия закъсня с прилагането на ограничителните мерки, което доведе до светкавичен бум на болните от COVID-19. Населението на страната е застаряващо и макар да е добре подготвена за борба с вируса, тя не успява да се справи, а много хора умират.

Крематориумите започнаха да работят по 24 часа на ден, ковчези са нареждани в редица пред църквите, от три – страниците с некролозите във вестниците станаха 10, главните редактори ги сравняват с „бюлетините от войната“. А роднините – те скърбят за близките си в изолация.

Най-силно вълната удари Бергамо

Хората, които са се разболели, биват взимани от домовете си с линейка и откарвани в болницата. Дори най-близките им нямат позволение да ги видят, дори и след като издъхнат. Някои от погребенията се провеждат единствено в присъствието на свещеник и представител на погребалната агенция.

Толкова много са починали, че има списък с чакащи за погребение. Повече от 2000 души са издъхнали в Италия, половината от тях – през последните няколко дни. Тяхната история е подобна на тази на бащата на Марта, бивш репортер в местен вестник. Той изпитал дихателни затруднения преди седмица и бил откаран в болницата. Така и не видял семейството си повече.

„Тъгата изисква сближаване, но ние трябва да се подкрепяме по телефона“, казва Марта, чиято майка също е болна, но се възстановява. Нейните роднини й носят храна и я оставят на прага й, както са ги посъветвали властите.

Болестта вече се разпространи по целия свят, но в Италия положението остава най-тежко, а жертвите – най-много. Всеки ден страната бележи негативни рекорди, тъй като броят на починалите става все по-голям. А вътре в Италия, една от най-богатите провинции, Бергамо, с 1,1 милиона жители, е на ръба на силите си – болниците изнемогват, военни лекари са били повикани на служба. Улиците в градовете са празни – само линейки и патрулки обикалят по тях. Според вестник Corriere della Sera 70 души са починали само за един месец в малкия град Нембро, където умрелите за цялата 2019 година са 120 души.

„Сякаш е избухнала химическа бомба“, казва 49-годишната Даниела Тяочи пред местния вестник L’Eco di Bergamo.

Бергамо е примерът как, ако не се вземат на време мерки, заразата може да се разпространи неконтролируемо. След като поставиха под карантина близо 10 града, в областта Лоди положението не е чак толкова сериозно. Правителството обаче чака прекалено дълго преди да приложи мерките другаде. Сега случаите в Бергамо са три пъти повече от тези в Лоди.

Още по темата

Анелия от Бергамо: Невежи, в България още ходите без маски, а тук тръпнем от всяка линейка!

В Италия вече излизаш от вкъщи само с документ, че не си болен от COVID-19

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...