Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Мараджиев не успя да осъди критика си Илия Иванов за клевета
Важно Регион Стамболийски Съд и Прокуратура

Мараджиев не успя да осъди критика си Илия Иванов за клевета

georgi-maradjiev, plovdiv-press.bg, novini-plovdiv
Георги Мараджиев

С мотива, че свободата на изразяване е приложима и към информация, която обижда и шокира, съдът оправда изцяло Иванов

Ваня ДРАГАНОВА

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев не успя да осъди за клевета един от основните си критици – Илия Иванов. Мараджиев се обърна към съда заради думите на Иванов, че в общината се сключват сделки, които водят до облага на кмета, свързани с измами и източване на пари. Това Илия Иванов казал на председателя на Общинския съвет Стоян Богданов. Другото клеветническо според Мараджиев твърдение е казаното от Иванов, че „кметът на Община Стамболийски източва общински пари, като сключва неизгодни сделки с консултантски фирми, има задължения в размер около 1 000 000 лева, поради което осъществява тъмни и неясни сделки, като по този начин влизат пари в джоба му, купува цветя с общински пари, които се оставят да изсъхнат нарочно, за да се купуват нови, и по този начин се източват общински пари, и че от СДС взел много пари и така стартирал бизнеса си“. Третият повод за делото е написаното от Илия Иванов във фейсбук, че Мараджиев управлява общината „като собствено еднолично дружество“.

На 25 октомври м. г. Районният къд в Пловдив оправдава Иванов, а вчера и Окръжният съд обяви критика на Мараджиев за невинен в престъплението клевета. Последното решение е окончателно и повече опции за обжалване няма.

„По никакъв начин не може да се приеме, че думите на подсъдимия са разгласяване на позорна информация за частния тъжител“, казва в мотивите си Окръжният съд. И още: „Начинът на мислене не може да се криминализира, тъй като резултатите от него са нееднозначни и не подлежат на доказване. Мнението, ако не е неприлично, непристойно отнасяне срещу някого, не осъществява престъпния състав на обидата, а представлява упражняване на гарантирано от Конституцията право на свобода на словото.“ „Нещо повече – свободата на изразяване е приложима не само към информация и идеи, които се възприемат благосклонно, считат се за безобидни или се гледа на тях с безразличие, а и към тези, които обиждат, шокират или смущават“, смятат още магистратите. И подчертават, че границите на критиката по отношение на публичните личности, каквито са кметовете, следва да са по-широки, отколкото по отношение на частните лица.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...