Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » БНБ с мерки за 9,3 млрд. лв. в битката с COVID-19
COVID-19 Бизнес Портфейл

БНБ с мерки за 9,3 млрд. лв. в битката с COVID-19

пари
Илюстративна снимка

Българската народна банка прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID-19, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, което включва капитализиране на пълния обем на печалбата в банковата система в размер на 1,6 млрд. лв. Това означава също, че някои от тези банки няма да могат да раздават дивиденти, а цялата печалба ще трябва да се реинвестира.

Централната банка също така отменя предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0,7 млрд. лв.

БНБ се разпореди за увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв. чрез намаляване на чуждестранни експозиции на търговските банки.

Иначе казано – банките ще си държат парите в БНБ, а не в чужбина чрез чуждестранните им компании майки. Онези банки, които имат валутни депозити в чужбина, ще ги върнат в България и ще ги депозират в БНБ. Банките ще ликвидират експозиции под определен рейтинг,за повече ликвидност.

Наред с това банковият регулатор прилага допълнителни мерки, с които гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, наличнопаричното обращение, платежните системи и банковия надзор.

От БНБ посочват още, че са в постоянен и активен контакт в рамките на Европейската система на централните банки и Европейския банков орган за координиране на действията по адаптация и приложение на общоевропейската банкова регулативна рамка, посочиха от институцията.

От там уверяват, че централната банка следи много внимателно ситуацията и има пълната готовност да предприеме допълнителни мерки, ако такива мерки се наложат.

В същото време централната банка призовава за въздържане от предложения за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително въздействие върху финансовата система на държавата.

С това БНБ се присъединява и към други централни банки в региона и по целия свят, които интервенираха, за да смекчат негативните последици за икономиките заради коронавируса.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...