Новини Пловдив » Важно » Как да дезинфекцираме дома си, за да не се промъкне COVID-19
COVID-19 Важно

Как да дезинфекцираме дома си, за да не се промъкне COVID-19

Слагайте ръкавици, маски и други предпазни средства, ползвайте белина.
Слагайте ръкавици, маски и други предпазни средства, ползвайте белина.

COVID-19 беше обявен за пандемия от Световната здравна организация. Това означава, че той се е превърнал в заплаха за целия свят и всеки един континент има случаи на заразени. От Световната здравна организация ни обясниха как да си мием ръцете, кога е необходимо да носим маски и ръкавици и какво да правим, ако се появят симптоми на COVID-19.

Малко след това много хора попаднаха под карантина, което наложи строги ограничения в движението на хора и стоки. Населението на много държави беше посъветвано да си остане по домовете и, ако е възможно, да работи от вкъщи.

Ако все пак ви се наложи да излизате, когато се приберете у дома е хубаво да хвърлите дрехите си за пране и да дезинфекцирате обувките си. Перете на минимум 30 градуса, за да имате по-голям шанс да убиете микробите. Носете със себе си дезинфектанти или антибактериални кърпички, които да използвате след като се докоснете до мръсни повърхности.

Освен че трябва да се грижим за своята лична хигиена, трябва да помислим и за чистотата на дома си. Независимо дали работите от вкъщи, или се прибирате само вечер, трябва да почиствате добре повърхностите у дома.

Ето няколко начина, по които може да дезинфекцирате дома си:

1. Използвайте антибактериални кърпички

Помислете колко пъти на ден докосвате някои повърхности. Тук включваме брави, мивки, дръжката на хладилника, дистанционното на телевизора. Там се задържат ужасно много микроби, които навлизат във вашия организъм при всяко докосване.

Едва ли след всяко пипане на дистанционното бягате да си измиете ръцете. Затова експерти съветват да дезинфекцирате тези повърхности с антибактериални кърпички. Добре е да го правите 1-2 пъти на ден, за да премахнете микробите.

Ако имате болен човек у дома, тази дезинфекция трябва да е по-честа. След като избършете повърхността, оставете я да изсъхне, за да може дори и най-упоритите бактерии да бъдат премахнати.

2. Дезинфекциращ спрей

За дивана и килима, които не могат да бъдат избърсани с антибактериални кърпички, може да използвате дезинфекциращ спрей, за да убиете невидимите микроби. Добре е да напръскате цялата повърхност и да я оставите да изсъхне напълно преди отново да ходите или да седнете на нея.

Може също така да използвате дезинфекциращия спрей за матраци, плотове и маси. Ако нямате антибактериални кърпички, може да използвате спрея като го впръскате в суха кърпа и след това минете бравите, дистанционното и мивката.

3. Използвайте препарати, съдържащи белина

През деня стъпваме къде ли не и всичко това остава по обувките ни. Ние може и да не ги забелязваме, но микробите са там. Затова е препоръчително да се събуете преди да влезете у дома и да оставите обувките си навън.

4. Чистете с перхидрол
Перхидролът може да бъде използван не само за избелване. Всъщност, експерти твърдят, че препарати със съдържание на дори 3% перхидрол са в състояние да убият микробите за 8 минути.
Когато излеете разтвора директно върху повърхности като мивки, плотове или тоалетни, трябва да го оставите около 10-15 минути, за да подейства. След това добре обилно изтъркайте и изплакнете с вода.

Също така е безопасно да почистите и четката си за зъби с перхидрол, тъй като четината ѝ може да съдържа микроби.

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!