Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Работа от вкъщи – може и по гащи, но не бива
Анализи Важно Мнения

Работа от вкъщи – може и по гащи, но не бива

Така е в началото, после добре поддържаният маникюр изчезва.

Удряш дъното, когато сам си замиришеш, докато бързаш да спазиш срок, изтекъл преди три дни

Елена КОДИНОВА


 

Не са минали и две седмици, откакто работите от вкъщи заради епидемията, и вече чувам вопли. А Стария фрийлансър (аз) потрива ръце с хитра усмивчица и си вика: Добре дошли в моя свят! Мислите си, че си стоя у дома, вдигнала крака върху бюрото, пия кафета по цял ден, гледам сериали и някак си магически в сметката ми се появяват пари!? Не е точно така.

Да се надяваме, че масовото работене от дома няма да трае дълго, защото  ген. Мутафчийски с джедайски размах ще срази разпространението на коронавируса у нас (макар с тази униформа да ми прилича повече  на Д-р Ивъл от сагата за Остин Пауръс, отколкото на Люк Скайуокър.) Но междувременно, мили мои скакалци, зелени в работата от вкъщи, ето някои предупреждения от човек с опит във фрийлансърството от над 10 години.

Тук има два варианта – да живееш с други хора или да живееш сам. Да започнем с първия вариант, защото е по-рядко срещан. Имате късмет, ако този, с когото живеете, ходи на работа/училище, защото тогава ще следвате неговия ритъм на живот и някак си можете и да не потънете толкова в ямите на фрийлансърската участ. Но пък

разминаването в емоционалните ви криви може да създаде непреодолимо напрежение

Защото след като цял ден сте седели вкъщи зад компютъра и сте мълчали, а човекът, с когото живеете, е общувал и псувал наум или на глас колеги и началници, на вас ще ви се говори и излиза, а той просто ще иска да си отвори бира у дома пред телевизора и да мълчи. Ако пък работите цял ден заедно у дома, има опасност да се стигне до ситуацията от актуалния виц: „Изрод мръсен, може ли да мигаш по-тихо?“ 24 часа, седем дни в седмицата, съжителство не си е оферта.

Но фрийлансърът е особена, малко мърлява порода човек, който обикновено живее сам

Първото, което заминава при него в такива условия, е суетата. Никой не те вижда, може да си работиш по пижама, по гащи, рошав, негримиран. (Стига се и до некъпан и с неизмити зъби, но затова след малко.) След само месец работа у дома разбираш каква лицемерка си била, когато си казвала: Аз не се глася заради другите (разбирай – от противоположния пол) в офиса, на улицата, в автобуса, а заради себе си. Но когато няма кой да оцени това, че се гласиш заради себе си, започва да ти се струва пълно разхищение на време и средства да го правиш. В първите седмици си работиш по пижама. В най-срамните си дни на свикване с фрийлансърството съм ходила така и до супермаркета. Слагаш дългото палто и високите ботуши, кой те знае как си облечен отдолу?

Но не познавам хора, които да имат повече 2-3 пижами, така че накрая стигаш до домашните дрехи. Те в един момент стават повече от другите в гардероба ти. Усещаш се, че през 90% от времето си облечен в анцузи, клинове и развлечени пуловери. Да ти е удобно. Що да те стиска онзи поотеснял панталон в талията? Но ето тук е уловката. Панталонът те стиска ден-два на работа и се усещаш по болезнения начин, че си се освинил. Анцугът и клинът са с ластик. Та думата ми е – ако работите от вкъщи, теглете се по-често или поне си мерете редовно обиколките.

Ще се изненадате от темповете на нарастване на талията

Да не забравяме почти пълното обездвижване. Дори да не си фитнес маниак, когато ходиш на работа, изминаваш поне няколко километра пеша, катериш стълби, тичаш след автобус. В най-добрия случай – ходиш с велосипед на работа. А домашният ти офис е на няколко метра от леглото. Понякога той се разполага удобно и на дивана, където се разплуваш още повече.

След това си заминава режимът на сън и будуване. В първите сутрини ставаш със старата аларма. Нямаш шеф да ти виси на главата, защо да не си изгледаш новия епизод от любимия сериал? А, и другият сериал има нова серия! И така до обяд. След това наваксваш до три-четири през нощта, защото задачите няма да се свършат сами. Ако решиш, след като приключиш, да си сипеш вино, за теб е нормален релакс след работа. За обективния наблюдател  (а той е правият, повярвайте ми) пиеш от 4 сутринта. В един момент си спираш алармата на телефона, нощта и денят се сливат. Това е особено опасно през зимата, когато светлите часове са малко. Ако си лягаш към 7 сутринта, когато още е тъмно, но слънцето всеки миг ще изгрее, спиш обичайните 8 часа и станеш в три следобед, ще имаш точно два светли часа.

Неусетно заживяваш като вампир, буден си, когато другите спят

А това води до тежка, много тежка депресия. И то по най-тъпата причина на света. Да живееш в слънчева България, вместо в мрачна Швеция, и да се докараш до депресия поради липса на светлина!? Само по силите на фрийлансъра.

Хората, работещи в офис, няма да ми повярват, но са благословени  с гадни шефове и колеги. Трябва да са благодарни, че ги има. Защото им дават възможност да живеят емоционален живот. Когато у дома през целия работен ден няма с кого да се скараш, най-вероятно е вечер да го направиш с половинката си или да забиеш в тежка онлайн драма. Интернет става полето на емоционалния ти живот, а знаем колко болно е това.

Удряш дъното, когато и личната хигиена падне жертва. Невъзможно е да се случи!? Аз съм добре възпитан у дома и имам навици!? Наивници… Започва неусетно. Първо си лягаш с пижамата, с която си станал сутринта и си търкалял цял ден из апартамента си (в моя случай – и до супермаркета). След това, когато минеш на развлечените домашни дрехи, си казваш: Хм, аз този анцуг съм си го носил само вкъщи, що да не си легна с него? Като ти се прецака сънят, ставаш зъл и отнесен вампир и може много лесно да пропуснеш да си вземеш душ в този ден. Още повече че по твоя биологичен часовник вече не е ясно кога е ден, кога е нощ. И голямото прозрение, че е време радикално да промениш нещата, е когато сам си замиришеш, докато блъскаш яко на компютъра, за да спазиш срок, изтекъл преди три дни.

Затова, послушайте ме, тук говори горчивият опит:

1. Никога не си махайте алармата на часовника. Това е животоспасяващо. Спете, когато спят другите. Будувайте, когато будуват другите. Работете, когато работят другите. Така няма да се превърнете във вампир и социален парий.

2. Душ, миене на зъби и смяна да дрехи – всеки ден! Ако трябва, си го напишете над компютъра. Или си сложете всекидневно напомняне в телефона.

3. Нищо не ви пречи да си намерите комплекс от йога или аеробни упражнения в youtube, да си ги пуснете на телевизора и да спортувате в самоназначена обедна почивка. Това може да се прави по анцуга и клина, с който работите. Домашният ви фитнес е и с индивидуална баня.

3. А когато свърши това с коронавируса – излизайте по най-малки поводи. Обяд с приятели, работещи в офис, в обедната им почивка е много добър вариант да надхитриш ситуацията.

4. Спрете да си купувате анцузи и клинове!

И нека силата бъде с вас!

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...