Новини Пловдив » България » Пулмолог: С миенето на ръцете и изолацията ще намалим скоростта на разпространение на вируса
COVID-19 България Важно

Пулмолог: С миенето на ръцете и изолацията ще намалим скоростта на разпространение на вируса

Това, което направихме досега бе да ограничим движението на хората, за да ограничим скоростта на зараза. Но това не може да продължава вечно, защото трябва да мислим и за икономиката. Мерките са адекватни и необходимите. За да бъдат достатъчни, то те трябва да се изпълняват. Това каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев по повод пандемията от коронавирус.

Той обясни, че вирусът е силно заразен и се разпространява много бързо. „Групите, които са високорискови трябва да се отделят. Трябва да сме отговорни и да си мием ръцете. Да сме изолирани, за да не заразяваме останалите“, препоръча специалистът.

По думите му малко са  децата до 10-годишна възраст, които са болни, но те пренасят вируса и са риск за бабате и дядовците.

„В момента дали има лечение и каква е смъртността не е важно. В момента две неща са важни – миенето на ръце и изолацията, за да намалим скоростта на разпространение и здравната ни система да издържи. Маските трябва да се носят от болните хора, за да не пръскат заразата. Носителите, които са без симптоми са много малко. Но хората в магазините, лекарите са рисков контингент. Хората, които са болни и тези, които се грижат за тях трябва да носят маски“, подчерта още той.

Д-р Симидчиев каза, че се намираме в началото на една епидемия. „Ако има пълно изолиране за 4 седмици, след един месец България ще може да се върне в по-нормалния си ход. Този вирус влиза през белия дроб и излиза през него“, допълни пулмологът.

„Вирусът е чисто нов и е прехвърлен от животните и не можем да кажем дали по-високите температури ще му влияят“, завърши той.

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close