Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Борисов: Ако се стегнем, ще издържим 1-2 месеца. Отлагаме плащането на данъци, помагаме на бизнеса
COVID-19 Бизнес България Важно

Борисов: Ако се стегнем, ще издържим 1-2 месеца. Отлагаме плащането на данъци, помагаме на бизнеса

Ако се стегнем, ще издържим 1-2 месеца. Като нация трябва да сме като юмрук свити, за да успеем да се справим с кризата. Това обяви премиерът Бойко Борисов във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредно положение у нас заради разпространението на COVID-19.

Той обяви, че законът за мерките по време на извънредно положение е обнародван в Държавен вестник.  „За тези, които мислят, че сме закъснели – най-ефикасните мерки бяха направени в България. Много по-развити държави се лутаха. В рамките на ден-два сменяха концепцията си“, заяви той.

„Страните, които не се справиха с мигрантската вълна, се изправят пред изключителни трудности, а България продължава да има нула миграция. България продължава да има нула миграция. Моите опоненти го пропускат, но един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа.

„Няма институт, който да каже, че има ваксина или такъв, който да се подпише под гаранцията за бързия тест. Няма сигурен бърз тест срещу коронавируса. Това го каза израелският премиер. Вчера ЕК прави обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 милион. Истински вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест е по-сигурен или по-качествен. Всички в ЕС ще купим едни и същи тестове“, обяви Бойко Борисов.

„Ние се водим от основното да спасим живота на българите и да запазим работата им. Трябва да предприемем мерките сериозно. Единственото правилно и доказано в този момент е социалната изолация, затова създадохме КПП-тата.“, посочи Борисов.

По думите му  цялата европейска индустрия в момента се пренастройва.„Самосъзнанието, дисциплината, контролът е важен. Можеш да излъжеш, но лъжеш само себе си и ставаш преносител на зараза“, добави той.

„Когато дойде време да плащаме в бюджета, плащаме за 360 болници. И някой доктор да каже, че капацитетът на някоя болница е изчерпан, е несериозно. Софийската и пловдивската зала са заредени с легла. Защо се създава такава паника? Ако някоя болница се чувства претоварена, с 10-20 пациента… Като почнем в края на месеца да плащаме заплатите с по 1000 лв. отгоре, да не стане, че са малко. Трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем“, категоричен бе премиерът.

Борисов съобщи, че правителството отделя половин милион лева за увеличените разходи за МЗ, МО и МВР. По отношение на бизнеса и заетостта – 4,5 млрд. лв. ресурс, в това число половин милиард за Българската банка за развитие. Те служат за гаранции на бизнеса. 200 млн. лв. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити. Разходи за изплащане на помощи – схемата 60:40, ако не уволняват работници.

„Плащането на данъци се отлага до 30 юни. Това е с по-малко с 600 млн. лв. по-малко в хазната. Близо 50 млн. лв. ще гласуваме на МС за най-нуждаещите се пенсионери, както правим на всеки Великден и всяка Коледа“, съобщи още Борисов.

„Всеки, който в момента работи, е герой, защото благодарение на неговия труд икономиката работи“, каза още премиерът.

„Сега се борим да спасим живота на възрастните и да осигурим живота на младите. Има една артерия. По нея в момента тече животът на страната, стопанско-икономическия. Затова толкова ревниво пазим, да отидат хората и да не затворим заводите. Ако трябва и дълг ще направим, но той ще дойде, когато похарчим парите. Не искам да задължавам младите“, предупреди премиерът.

Той призова да се отнасяме сериозно към карантината, защото остава само още една мярка – да се забрани на възрастните хора да излизат. Освен това, ако се запази положението до юни при този ръст на разходите, ще е тежко за всички.

„Зимният туризъм има мазнинка от кувертите около Коледа, проблемът е какво ще правим с летния туризъм. Един по един всички браншове имат заявки. Нека не се поддаваме на паниката“, каза Борисов.

По думите му показателно е, че българите от цял свят се прибират, защото тук е най-сигурно.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...