Новини Пловдив » Бизнес » БНБ определя до дни критериите за „кредитна ваканция“
COVID-19 Бизнес България Важно Портфейл

БНБ определя до дни критериите за „кредитна ваканция“

БНБ

Европейският банков орган (ЕБО), в чийто Съвет на надзорниците е и БНБ, подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити.

За предприеманите мерки за противодействие на COVID-19 съобщи и Българската народна банка, която участва в обсъждането на ефектите върху банковите системи в Европейския съюз.

На последните консултации, които очертават рамка за действие на банките в държавите членки в три основни области, са обсъждани класифицирането на банкови кредити в неизпълнение, преструктурирането на експозиции и прилагането на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО9/IFRS9).

В продължаващия процес на консултации с националните компетентни органи ЕБО ще определи скоро критерии за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити, посочват от европейския банков регулатор.

На основата на тези критерии БНБ ще вземе решение, което ще обяви в близките дни, по отношение на тяхното прилагане в България.

Решението на централната банка ще бъде в продължение на вече анонсираните от БНБ мерки за 9,3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID-19, уточняват от българския банков регулатор, посочва Инвестор.

От ръководената от Димитър Радев независима финансова институция потвърждават, че това решение ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID-19 върху техните клиенти.

Още преди няколко седмици, при въвеждането на извънредното положение в страната на 13-и март, банките коментираха нуждата от единно третиране и вероятно скоро наистина ще получат единни указания. За момента в България няма официално наложена „кредитна ваканция“, но с извънредното законодателство бяха премахнати наказателните лихви, неустойките и други мерки.

БНБ вече представи пакет мерки, но той беше насочен към съхраняването на ликвидността и капитала в банковата ни система.

Още по темата

БНБ с мерки за 9,3 млрд. лв. в битката с COVID-19

Правителството наля 700 млн. лв. в ББР, за да подпомага бизнеса

Над 100 000 души подадоха онлайн годишните си данъчни декларации

Караниколов: Служители в неплатен отпуск ще вземат безлихвен кредит до 1500 лв.

Борисов: Ако се стегнем, ще издържим 1-2 месеца. Отлагаме плащането на данъци, помагаме на бизнеса

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!