Новини Пловдив » Важно » Караниколов: Служители в неплатен отпуск ще вземат безлихвен кредит до 1500 лв.
Бизнес България Важно Портфейл

Караниколов: Служители в неплатен отпуск ще вземат безлихвен кредит до 1500 лв.

Служители, които са пуснати в неплатен отпуск, ще могат да вземат безлихвен кредит до 1500 лв. само срещу трудов договор. Парите за това ще дойдат от Българската банка за развитие и ще бъдат предоставени на търговски банки, периодът за връщане на кредита ще бъде дълъг. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на bTV.

Той представи икономическите мерки на държавата за подпомагане на бизнеса и гражданите, които ще бъдат гласувани от правителството. 200 млн.лв. отиват за кредитите.

Общо 4,5 млрд. лева е стойността на пакета мерки и ще покрие щетите, които епидемията от коронавируса нанася на българската икономика. Тези средства ще отидат за здравеопазване, бизнеса и социални плащания.

„Мерките са краткосрочни, никой не знае как ще се развие ситуацията по света с коронавируса.  500 милиона лева, ще се предоставят на три министерства – на здравеопазването, на вътрешните работи и на отбраната. Парите ще се използват за допълнителни възнаграждения“, каза Емил Караниколов

Около 1 милиард лева ще отидат за запазване на заетостта във фирмите.
По отношение на другата мярка – покриване на 60% от възнаграждението на работника, икономическият министър предупреди работодателите, че останалите 40% са негово задължение и ги призова да не лъжат държавата, защото това може да се провери много лесно по размера на осигуровките и данъците.

“Кадрите са най-ценният актив на една фирма. Ако те съкратят служител, държавата ще плаща до 1 година обезщетения на 80% обезщетение от заплатата. По-добрият вариант е бизнесът да запази хората, той трябва да покрива 40% плюс осигуровките, за да може все пак да влизат пари в бюджета “, обясни икономическият министър.

Той определи действията на БНБ, която прилага пакет от мерки за 9,3 млрд.лв. във връзка с пандемията от коронавирус, като много адекватни. „Това дава по-голяма ликвидност на банките, които могат да бъдат по-гъвкави при предоставянето на кредити“, посочи той.

По отношение на страховете за ръст на безработицата, министър Караниколов отбеляза, че България е отворена икономика и няма как да не й се отрази затварянето на предприятия в чужбина.

За битовите сметки Караниколов увери, че ще бъдат разсрочени за плащане до 20-дневен срок с опция този срок да бъде удължен с още, ако е необходимо.

Още новини по темата

Борисов: Ако се стегнем, ще издържим 1-2 месеца. Отлагаме плащането на данъци, помагаме на бизнеса

 

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!