Новини Пловдив » Важно » Проф. Мутафчийски: В сегашните бързи тестове няма смисъл, търсим надеждни
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Мутафчийски: В сегашните бързи тестове няма смисъл, търсим надеждни

В сегашните бързи тестове няма никакъв смисъл. Докато не бъде намерен надежден тест, няма да се прилага. Това заяви на редовния брифинг тази вечер началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Щабът смята, че не е нужно да се прави масов скрининг на населението у нас за наличие на коронавирус. Това е излишно хабене на ресурс. По думите на Мутафчийски данните няма да са точни към този момент. “ Сега е ценна всяка стотинка. Това ще има смисъл в края на епидемията, за да се установи кой е преболедувал и има вече антитела, подчерта проф. Мутафчийски.

“ Основното търсене на държавите в момента е да се намери надежден, истински бърз тест. Очакванията са до 4-6 седмици да се направи такъв. Сега мислим по израелски маниер как да направим по-бързо тестването с истински тестове“, увери той.

Националният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев даде пример от Бурсаг. “ Никой не е забранявал или отменял работата на частни лаборатории с бързи тестове. Снощи в Бургас са изследвани доказано болни с бързи тестове. При двама от тях не са установени никакви антитела. Никъде в света не се говори за масов скрининг. На тези тестове ли да вярваме“, възмути се доц. Кунчев.

„Много е  лесно – 5 млн. теста по 24 лева за цялото население. Сметнете колко струва! Но няма никакъв медицински смисъл от това нещо. Ще има смисъл чак на края, когато гледаме кой е изкарал, кой има антитела, кой не. Сега не е време за наука, а за действие. Легализирахме спор, който никъде го няма в света“, ядоса се и началникът на Щаба ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той показа графика, която съпоставя броя на заразените в България и Белгия. И припомни, че двете страни са установили първите си случаи на заразени с COVID-19 по едно и също време. „Белгия много късно обяви мерките, чак миналата седмица. Вижте каква е разликата й с нас. Знаете ние кога взехме мерките у нас. „Червената крива е на Белгия, а синята нашата. При Белгия скалата рязко върви нагоре“, каза проф. Мутафчийски.

„Беше направена прогноза, че ако вървим така, до края на май вече ще сме в по-лека ситуация. Ние все още много плавно катерим, което е в резултат на рестриктивните мерки. Ако се сбъднат тези математически модели, които колегите предвиждат – с болни повече от 5 млн., от които 1 200 000 в тежко състояние. От тях половината да са на вентилация – това е повече от половин милион. Толкова дихателни апарати няма в Европа. Разбирате ли какво правим? Правим го, за да не умрат хората по улиците“, категоричен беше проф.  Мутафчийски и попита дали всички разбират смисъла на тези извънредни мерки. Той допълни, че в България се откриват двама души на 11 заразени. Той увери, че скоро ще станем свидетели как мерките действат на практика, давайки за пример изолираният град Банско.

Както по-рано ПловдивПрес съобщи днес 22 са новите случаи на коронавирус в България. 40 души към момента са в болница, останалите заразени са под домашна карантина.

„Има четвърти оздравял. Поинтересувах се от случая от „Софиямед“. Той беше публикуван, без да е уведомен Щаба. Случаят е потвърден в лабораторията на ВМА. Има наистина два отрицателни резултата, смята се за четвърти оздравял“, каза той.

„Не можахме да регистрираме пети оздравял. Госпожата, която искахме да изпишем, от 22 дни е във ВМА. Тя вече клинично е добре, искаме да я изпишем, но не можем, защото вирусът още е в организма й“, каза генералът.

83% от всички пациенти, установени с COVID-19 у нас са на възраст до 60 години. Разпределението по възрастови групи е както следва: до 19 г. – 7%, от 20-29 г. – 16%, от 30-39 г. – 15%, от 40-49 г. – 29%, от 50-59 г. – 16%, от 60-69 г. – 10%, от 70-79 г. Най-много заразени има в София“, обобщи той. От тежките 20 случаи 1/3 са на апаратна вентилация.

Още новини по темата

Два нови случая на COVID-19 в Пловдив, общо болните в страната са 242

 

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!