Новини Пловдив » Свят » Путин отложи ключовия референдум за удължаване на властта му до пенсия
Свят

Путин отложи ключовия референдум за удължаване на властта му до пенсия

Владимир Путин е без конкуренция за президент
Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин отложи планиран референдум за конституционни промени идния месец, които щяха да му позволят да управлява до 2036 г., тъй като страната опитва да овладее разпространението на коронавируса, предава Bloomberg.

„Трябва да разберем, че само заради географското си положение Русия не може да се изолира от заплахата“, каза Путин в телевизионно обръщение. „Абсолютен приоритет за нас е здравето, благосъстоянието и безопасността на хората. Поради това смятам, че гласуването трябва да бъде отложено за по-късна дата“, допълни той.

Путин обяви, че следващата седмица ще бъде неработна в опит за намаляване на заразата, въпреки че служителите ще получават заплата, а транспортът и останалите основни услуги ще продължат да функционират. „Най-безопасно в момента е да останете у дома“, заяви той.

Путин обяви и редица помощи за физически лица и компании, целящи да смекчат икономическото въздействие, както и повишаване на данъци за компании, изнасящи печалби в чужбина, и за богатите.

Без блокада

Допълнителната неработна седмица не отговаря на призивите на някои лекари за обхватна карантина в столицата. Въпреки че заразените в Русия остават доста под броя в някои големи европейски държави, страната обяви, че случаите на коронавирус са скочили с една трета вчера до 658. Кметът на Москва Сергей Собянин уведоми Путин вчера, че официалният брой на заразените не отразява „пълната картина“ заради липсата на тестове.

Властите затвориха границите за чужденци и ограничиха международните полети, затвориха училища, някои обществени места и задължиха възрастните хора да останат в дома си в Москва. Въпреки че до този момент правителството изключва блокада на столицата, държавната осведомителна агенция РИА „Новости“ съобщи в неделя, позовавайки се на неназован официален представители, че то клони към налагане на по-строги мерки за карантина.

Днес Путин нареди на армията да направи проверка на готовността си да помогне в усилията за овладяване на вируса, съобщи министерството на отбраната.

Руската икономика може да изпадне в рецесия тази година заради двойно сътресение от последиците от коронавируса и разрива на Путин с ОПЕК в усилията за контрол на добива, който тласна цените на петрола рязко надолу.

Рублата регистрира спад по време на речта на руския президент и днес се търгува с понижение от 1%, а от началото на годината е загубила близо 22% от стойността си.

Конституционни промени

67-годишният Путин инициира промените в Конституцията и обеща на руснаците да имат последната дума, но планираното за 22 април гласуване ще се проведе на друга дата, която ще бъде определена по-късно.

Отлагането на вота забавя инерцията на жизненоважната инициатива за Путин, която би му позволила да изпълни още два шестгодишни президентски мандата след края на настоящия му мандат през 2024 г. До този месец руският лидер многократно отричаше, че промените ще му позволят да остане президент.

Руснаците купуват провизии като елда и консервирано месо заради растящото безпокойство от разпространението на коронавируса, което доведе до най-големия седмичен ръст на цената им от началото на януари.

Moody’s понижи прогнозата си за руската икономика

Международната рейтингова агенция Moody’s понижи прогнозата за увеличението на брутния вътрешен продукт на Русия през 2020 година от 1,5 на сто до 0,5 на сто на фона на рязкото поевтиняване на петрола и пандемията от новия коронавирус. Това се посочва в съобщение на Moody’s, цитирано от ТАСС.

Като имаме предвид, че базовата цена на петрола от сорта Брент сега е с близо 30 на сто по-ниска от равнището й в предишни прогнози, очакваме икономическият растеж в Русия да забави темпа до 0,5 на сто през тази година в сравнение с предишната ни предварителна оценка, преди избухването на епидемията от коронавируса, за 1,5 на сто, се посочва в комюникето на Moody’s.

Още по темата

Решено: Путин има право на още два мандата до 2036 година

Путин посети болница за пациенти с коронавирус

Медведев хвърли оставка, Путин поиска промени в Конституцията

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!