Новини Пловдив » България » 7-дневният срок за регистрация в Бюрото по труда отпада
България Важно Общество

7-дневният срок за регистрация в Бюрото по труда отпада

7-дневният срок за регистрация в Бюрото по труда отпада за времето на извънредното положение, стана ясно от съобщение на Агенцията по заетостта. Това следва от Закона за мерките и действията по време на извънредно положение. Промяната е важна, защото масовите съкращения на работници вече започнаха, а срокът от 7 дни за регистрация е много кратък и предполага дълги опашки.

„Заявления, жалби и други документи във връзка с паричните обезщетения могат да се подават по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор към съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Документите, включително и за получаване на обезщетения, ще се смятат за подадени в срок, в случай че са подадени до 14 дни след отмяната на извънредното положение“, се казва още в съобщението на Агенцията по заетостта.

Другата промяна е, че няма нужда да се ходи и до НОИ, институцията, която всъщност изплаща обезщетенията при безработица. Хората, посещаващи бюрото по труда, за да се регистрират като безработни, могат на същото място да подадат и заявление за обезщетение, без да е необходимо да посещават и офиса на НОИ. Приетите заявления за обезщетения ще се предават на НОИ по служебен път.

В условията на извънредно положение бюрата по труда в цялата страна работят и продължават да приемат клиенти в офисите си при засилени предпазни мерки, включително и свързани със спазването на карантинния срок за завърналите се в чужбина. На всички лица, които се регистрират в бюрото по труда, в деня на регистрацията се предлага подходящо за тяхното образование и квалификация работно място, при наличие на такова. В условията на извънредно положение също е налице търсене на работна сила, а заявените работни места са публикувани в сайта Агенцията по заетостта.

Агенцията по заетостта продължава призива си „Останете си вкъщи!” и обръща внимание на желащите да посетят на място бюрото по труда, внимателно да преценят личните си възможности, както и рисковете за собственото си здраве и здравето на хората около тях в периода на прилагане на засилени мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!