Новини Пловдив » Бизнес » COVID-19 удари немските фирми у нас: Над 95% очакват спад в продажбите
COVID-19 Бизнес Мнения

COVID-19 удари немските фирми у нас: Над 95% очакват спад в продажбите

На фона на настъпването на Covid-19 в България и усещането на негативните влияния и в България почти всички германските компании у нас очакват спад в приходите си заради коронавируса. Блицанкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК) в България предоставя моментна картина на актуалното състояние на членовете и показва част от влиянието на коронавируса върху българската икономика.

По около 10% очакват спад на приходите си от над 10% и лек спад от под 10%, докато цели 30,77% очакват значителен спад от над 30%. Почти 20 на сто се настройват за понижение от над 50 на сто, а едва около 3% не очакват никакво понижение.

На въпрос какви мерки ще предприемат при евентуален спад в продажбите мнозинството (31,13%) очакват служители да бъдат пускани в платен или неплатен отпуск, а по около 17% предвиждат намаляване на производствения капацитет и преминаване на служители на половин работен ден. Малко повече (почти 19%) пък очакват да съкращават служители.

За огромното мнозинство (над 92%) болестта вече оказва влияние върху бизнеса им. През следващите седмици над 17% от фирмите очакват анулиране на бизнес инициативи, делови срещи и събития, а малко по-малко очакват спад на търсенето на продуктите им. Около една пета от членовете на камарата очакват коронавируса да предизвика несигурност за бъдещия бизнес и инвестиции.

От държавата германските фирми у нас очакват повече информация за държавното възстановяване на заплатите и за предоставяне на конкретна помощ и подкрепа, както и повече информация за компенсациите за служителите с намалено работно време. Една пета от фирмите искат и повече информация за мерките по време на форсмажорни обстоятелства.

Повечето германски фирми смятат, че намаляването на бюрокрацията и опростяването на процедурите може да облекчат бизнеса. Те също така очакват от държавата цялостен план за икономическо възстановяване.

Самите компании също са готови да окажат подкрепа чрез поемане на социален патронаж над най-засегнатите обществени групи, предоставяне на безвъзмездна помощ и не на последно място – разработване на конкретни мерки за справяне със ситуацията.

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close