Новини Пловдив » България » Борисов: 1000 бързи теста за COVID-19 ще направим на полицаи и шофьори
COVID-19 България Важно

Борисов: 1000 бързи теста за COVID-19 ще направим на полицаи и шофьори

1000 души – полицаи, шофьори от градския транспорт и шофьори на линейки, ще бъдат тествани с бързи тестове за COVID-19. Тази представителна извадки ще подскаже на лекарите как ще се развие заразата. Това обясни премиерът Бойко Борисов на извънреден  брифинг след заседанието на Европейския съвет.

Той разкри, че днес е разговарял дълго с председателя на Медицинския съвет проф. Коста Костов, а след това и с началника на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и така заедно са стигнали до това решение.

„Всички са съгласни, че мерките, които налагаме досега, дават възможност да бъде по-плавна кривата или както докторите й казват – стратегия „Чук и танц“. Така се поддържа по-нисък ръст на болните, но е вредно за икономиката. 1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи полицаи, шофьори на градски транспорт, водачи на линейки – оставаме докторите да кажат групите, аз ще го организирам“, каза Борисов.

„Тестовете са кръвни и стават за 10 минути – те показват дали предполагаемо има заболяване или пък дали вече е прекарано и има антитела. От тези 1000 души ще разберем, това е една представителна извадка. Най-много полицаи ще са от КПП-тата в страната. Те са навън, а покрай тях минават постоянно потоци. След една-две седмици пак ще се направи това нещо и ще знаем с колко са се увеличили от тези 1000 души заразените, колко са се излекували и т. н. Статистиката ще ни каже след колко време ще дойде пикът и кога тези, които не са рискови, ще могат да се върнат на работа.С това изчезва въпросът дали да тестваме цялото население. Нито една държава в Европа няма достатъчно тестове. Ние сме поръчали 1 милион теста в поръчката на ЕС“, заяви Борисов.

От думите му стана ясно, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще координират действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социалноикономическите последици от разпространението на заболяването.

„Обсъдихме какво ще се случи последствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза.Когато става дума за пари, трудно ще се намери решение между богатите държави, които ще става по-бедни и тези, от Централна и Източна Европа. Решихме да подпомагаме кой каквото може, освен с писмата, които пратихме за Хърватия със съпричастност“, каза Борисов. Европейските лидери обсъждат  три варианта за  финансиране на мерките срещу COVID-19.
Това, което поставихме като тема, е медицинските облекла, маски, продължи премиерът.

„Истински се надявам, че българите повярваха на щаба. Сега, когато световните икономисти и агенции дават, че сривът на икономиката ще е с трилиони“, посочи той.

Попитан дали ще удължи извънредното положение след 12 април заради Великден, когато се събират много хора, а след това идват и баловете на абитуриентите, Борисов каза: „Знам, има много атеисти, които казват: Затворете църквите. Но това не мога аз да го направя, за всичко имам воля и съвест, но това – не. А за абитуриентите е твърде рано да се коментира това. Нека да учат, да си готвят матурите, рано е още за бала. Ще дойде време“, каза Борисов.

На въпрос дали продължава разговорите си с президента Румен Радев, премиерът Борисов заяви: „Говорих с президента до неделя, когато направи онова изявление. Вече не виждам смисъл да водя разговори вече с него. Не виждам смисъл да се свиква КСНС. Ако иска, да си прави Радев, ще пратя мой заместник. Това, което направи, за мен е не само недопустимо, не само никой друг не го направи в Европа, ами.. Защо го направи, не знам. Този разнобой е пагубен“, заяви той. Ако сме заедно всички, ще се измъкнем и от икономическата криза“, допълни Борисов.

„Сега всички са концентрирани в това да се намери лекарството, ампулите, които ще решат този проблем с коронавируса.  Работи се по всяка тема с държавите-членки в ЕС. Мислили сме, че, ако има война, ще е с ракети, ще копаем окопи. А те ни нападнаха по най-невъзможния начин“, посочи още премиерът.

„По отношение на диагностицирането на коронавирус инфектираните – няма друга алтернатива освен PCR тестовете. В края на епидемията може да се прецени натрупания имунитет, който се извършва с изследване на антитела.Това изследване, което ще се направи на сравнително хомогенна група, се търси не заболял от коронавирус, а прекарал коронавирус инфекция, т.е. периодично се тества тази група и се вижда как се натрупва имунитетът. По този начин могат да се направят модели и когато премине пикът на епидемията, да се види как големи хомогенни групи могат да бъдат приведи пак в работно положение за съживяване на икономиката“, заяви шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р  Венцислав Мутафчийски.

Пулмологът Александър Симидчиев, който е част от Медицинския съвет, коментира, че предложението на премиера за тестването на 1000 души е реалистично.  „Изправени сме пред силата на гените на един вирус и единственото нещо, което можем да хвърлим срещу него, е силата на нашите мозъци, но заедно. Ние може да хвърлим достатъчно интелектуален ресурс“, смята той.

 

 

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!