Новини Пловдив » Важно » Генерал Мутафчийски: Пикът на COVID-19 вероятно ще е около Великден
COVID-19 България Важно

Генерал Мутафчийски: Пикът на COVID-19 вероятно ще е около Великден

Пикът на коронавируса най-вероятно ще бъде около Великден. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб за борба з COVID-19 ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той поясни, че процесът е много динамичен, нещата не могат да се прогнозират. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден.

„Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде“, допълни ген. Мутафчийски.

„Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински. Той е чудесен към края на епидемията, за да се види кой е изградил антитела“, каза още той.

„Докато съм на това място няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси“, категоричен бе председателят на Националния оперативен щаб.

“ Днес в Испания са похарчили милиони за бързи тестове, които са се оказали безполезни. Преди 4 дена Франция ограничи бързите тестове според препоръките на СЗО, а вчера – Германия. Аз искам да разбера за 5 минути, но няма как“, каза той.

„Тестовете в момента на пазара имат едва 30% достоверност. Ние ще следим тенденциите, много се работи по посока на бързите тестове в Израел и САЩ. Със сигурност в даден момент ще има тест с висока достоверност. Въпреки че на тестовете пише, че са достоверни на 97%, това не е вярно. PCR тестовете са най-достоверни към момента, категоричен бе ген. Мутафчийски.

По думите му България изпревари много други страни с мерките, които предприе, и е давана за пример.

Той увери, че сме поръчали около 200-300 апарата за обдишване, които чакаме от Китай и допълни, че няма да останем без апарати.

„Апаратите са определени, направена е държавна поръчка. Колкото и да искат частни спонсори да закупят апарати, самите фирми им отказват. Държавната поръчка е много голяма. Тестовете ги купуват от няколко дистрибутора, говорим за PCR тестовете – сигурните. Изчакването е от около 2-3 седмици“, добави шефът на ВМА.

„Поддържахме готовност, не сме останали без тестове. Запасите са ни 7-8-10 хил. напред. Това го поддържаме и благодарение на дарителите. Ще ползваме тестовете, които са сигурни, защото това, което е на пазара, са изключително несигурни тестове“, каза ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски коментира и методиката на лечение на коронавируса у нас, като поясни, че това става с хининов препарат.С него се провежда терапия навсякъде, което има болни от COVID-19.

Запитан за твърденията, че дори анестезиите не могат да се правят от всеки анестезиолог, той каза: „Имаме дефицит на анестезиолози. Лекарите и сестрите застаряват в България, но сме длъжни да се справим с това, което разполагаме. Трябва да се поддържа баланс, не може да отидем към тестовете или към апаратите само“.

На въпрос повече генерал или повече професор по медицина се чувства, шефът на ВМА отговори: „Винаги съм бил лекар, нищо че в последно време някои хора се опитват да го забравят. Унифрмата е работното ми облекло. Един генерал с какво да хори? С пижама ли? Имам дрехи за операция, но не са с пагони. Това не е само работа за бяла престилка“.

Запитан повече оптимист или повече песимист се чувства сега от момента, в който зае поста си в началото на епидемията, той каза: „Имам усещането, че съм 3 месеца в този водовъртеж, въпреки че са 3-4 седмици. Толкова много неща се направиха. Би трябвало да дадат резултат. Няма как да не дадат“.

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!