Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Борисов: Кашлям, лош навик – пуша, иначе тестът ми днес е отрицателен
COVID-19 България Важно

Борисов: Кашлям, лош навик – пуша, иначе тестът ми днес е отрицателен

Бойко Борисов
Бойко Борисов
  • В световен мащаб пари има до три месеца, после няма

Кашлям, защото пуша, един лош навик. Иначе тестът днас ми е отрицателен, заяви премиерът Бойко Борисов на извънредния брифинг от Министерския съвет за мерките за коронавируса.

Брифингите на Националния оперативен щаб ще се провеждат само веднъж дневно – в 17:00 часа, а не както досега и в 8:00 часа всяка сутрин.
Това го правим за здравето на щаба и на журналистите, посочи още премиерът. Борисов обяви, че заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество е приключило, КРИБ и АИКБ не са приели мерките, синдикатите обаче са съгласни. Вие сте журналисти, вижте по банките какво имат големите корпорации, вметна премиерът.

В световен мащаб пари има до 3 месеца, после – няма. Кристалина (шефката на МВФ) ами каза, че и в най-лошите случаи са имали по две-три държави, сега са над 80 на опашката.

Тръмп е разчел мерките за два месеца, ние за три. „Днес, заедно с Дончев, Горанов, Караниколов говорихме с шефа на МВФ за мерките по света. Светът се готви и реално има пари за около 3 месеца. 81 държави са поискали пари. В началото се очакваше да са 3-4“, каза още премиерът.
Борисов обясни, че са направени и проверки на запасите на хранителни продукти като боб, леща и други. „Основна грижа за нас са не само лекарите и полицаите, а и пенсионерите. Няма да пипаме резерва за тях“, категоричен бе той.

Даже Меркел снощи ми се обади да ме поздрави, че съм си реорганизирал индустрията – маски, защитни облекла, шлемове, изтъкна Бойко Борисов своята прозорливост. И даде пример. Моят приятел Борис Джонсън се заклеваше 10 от 10, че вирусът ще ги прескочи, ама на – първо него и здравния му министър ги хвана.

Произвеждаме с хиляди тонове спирт на месец – имаме спирт, обясни Борисов в отговор на твърдения, че закъсваме за тази суровина. Можем да произвеждаме и да продаваме на други държави. Ама този спирт, хранителния дето става за ракия, трябва да му се добавят още три съставки, за да стане медицински, компетентно разясни премиерът.

„Колко са парите на бизнеса, на физическите лица и колко са в резерва. Трябва ли който за каквото се сети, да каже: „Ами държавата да ни плати“, каза Борисов по адрес на КРИБ и на АИКБ, които нве са приели мерките на заседанието днес.

Нашата основна грижа е освен за лекари, полицаи, да останат пари и за пенсионерите. Като си здрав и млад, все нещо ще направиш и ще оживееш. Възрастният човек трябва да разчита и на пенсията си. Ние тоя резерв няма да го питаме“, уточни премиерът. „Оставам с впечатление, че някои хора си мислят, че от тази криза могат да вземат пари от държавата станат по-богати или изобщо да не обеднеят“, каза той.

„Много е важно да се слагат парите на правилните места. Тази криза и всичко, което изброих, означава, че светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не си спомня“, добави Борисов. „Искам да питам колегите от НАТО, където правим огромни вноски, за защита от кибератаки. Ама какво е кибератака – изкарват ти мейл, става скандал и минава за 3 дни.

Ние нямаме ли планове на НАТО за бактериологична война? Какви са ни били разчетите, ако стане такава война. И тя е била много по-реална“, каза той

„Много обичам да им задавам въпроси и аз като вас на по-големите, които намират да ни критикуват за нещо. Много по-сериозно мълчание по темата“, добави Борисов.

„Много правилно балансирахме финансите последните 4 години. За радост имахме растящ БВП. В някои професии заплатите скачаха и двойно. Истински се моля да издържим 3 месеца с тия пари. Ако сме разумни, ще стигнат. И тогава вече от фондовете за възстановяване и т.н. ще действаме“, уточни премиерът.

Помолен да коментира питанията на хората за лихвите, кредитите и банките, той отговори: „Помолиха да изчакаме до сряда! Това, което и фондът предупреди, е да внимаваме какво правим с банките. Ние може да се направим на добри, ама тръгнат ли и банките да фалират… 2007-2008 г. кога беше, пенсиите станаха 3 долара… Сряда ще изкараме и банкерите да дойдат и да отговарят на всички ваши въпроси“.

Очаквайте подробности!

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...