Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » „Гардиън“: Зарзаватът на Острова свършва, ако не дойдат берачи от България
COVID-19 Агро Бизнес Важно Портфейл Работа Свят

„Гардиън“: Зарзаватът на Острова свършва, ако не дойдат берачи от България

Работа в оранжерии и парници е най-предлагааната сега на Острова
Работа в оранжерии и парници е най-предлагааната сега на Острова

Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от България и други страни от Източна Европа, пише в. „Гардиън“.

Спешно има нужда от подобни полети, иначе плодовете и зеленчуците ще останат неприбрани из британските полета – това е било предупреждението, отправено от експерти към британското правителство.

Благотворителната организация Конкордия, един от водещите доставчици на работна ръка, се опитва да докара 10 000 работници, половината от ЕС, а другата половина от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия и Барбадос. Но страни нечленки на ЕС сега са със затворени граници заради коронавируса. А на Обединеното кралство са му нужни 90 000 работници.

Онлайн борсите за работа са пълни със спешни обяви за набиране на селскостопански работници не само на Острова, но и из цяла Европа – Германия, Нидерландия, Белгия. Има опции специално за хора „неговорещи английски“.

При тези спънки в наемането на работна ръка извън ЕС, България е обрисувана от Стефани Моуръл, изпълнителен директор на Конкордия, като „малкия маяк за Обединеното кралство“. Проблемът е, че повечето самолети от България сега не летят. Уиз еър е докарал 450 души преди седмица. Така че вариант остават чартърите. Цената на чартър на час обаче е 10 000 лири за самолет с 229 души от София до Лондон, което ще рече 45 000 евро или около 250 евро на човек. Планът за чартърите се обсъжда активно както от Националния фермерски съюз, така и от Асоциацията на работодателите. Правителството обаче е призовано да внесе яснота по въпроса дали при осигурен чартърен полет, той ще може да излети.

Миналата година 98 процента от берачите на плодове в Обединеното кралство са дошли отвън, по-голямата част от България и Румъния, припомня изданието. Но още преди кризата, породена от епидемията от коронавируса затягането на трудовия пазар, комбинацията от Брекзит и от процъфтяващите вътрешни икономики на Източна Европа, които са станали по-привлекателни за сезонните работници, са довели до спад в броя на берачите идващи в Обединеното кралство, отбелязва изданието.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...