Quantcast
Новини Пловдив » България » Светият Синод: Всички храмове ще са отворени, от светото причастие никой не може да се зарази
COVID-19 България Важно

Светият Синод: Всички храмове ще са отворени, от светото причастие никой не може да се зарази

Митрополит Киприан

Светият Синод на Българската православна църква призовава вярващите християни да останат по домовете си. Всички храмове обаче остават отворени и в тях ще се извършват богослуженията. Ще има пълна дезинфекция. Това стана ясно от думите на Старозагорския митрополит Киприан след срещата на патриарх Неофит и епархийските митрополити с вицепремиера Томислав Дончев и шефа на кризисния щаб ген.-майор проф. д-р Веницслав Мутафчийски. На срещата са били обсъдени мерките и организацията за Възкресение Христово.

Старозагорският митрополит Киприан посочи, че по традиция Великденското богослужение се извършва отвън, а после се влиза в храма, когато хората вече са много по-малко. Другите богослужения остават, уточни той.

На въпрос ще се използва ли сребърната лъжичка за светото причастие митрополит Кирпиан обяви: „От светото причастие никой не може да се зарази. Може да се зарази човек от човека, затова трябва да се спазва дистанция“.

Ще се използват дезинфектанти, ще се почистват подовете на храмовете, иконите ще се забърсват, килимите ще бъдат отстранени, местата за сядане ще се дезинфекцират на няколко часа.

Сред останалите мерки, които ще бъдат взети са:  пред входовете на църквите ще бъдат поставени напоени с дезинфектант постелки, църковните служители ще ползват маски и ръкавици, миряните също и трябва да спазват дистанцията от 2 метра.

Митрополит Киприан обяви, че опелата ще се извършват на открито, при присъствието само на най-близките. Кръщенетата и венчавките ще се извършват с ограничен брой хора.

Още новини по темата

Заради COVID-19: Службите за Великден извън храма и онлайн

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...